14 - 17 maj 2024

Smartare formsprutning med intelligenta system

Smartare formsprutning med intelligenta system
Plastindustrin möts på Elmia Polymer med bred uppslutning. Hos Engel förs viktiga samtal om hur formsprutningen kan utvecklas med ny teknik i effektivt produktionsstöd och smart styrning.

– Jag tror att det finns en nyfikenhet och öppenhet i branschen inför teknikutvecklingen. Man ser fördelarna och möjligheterna som de här systemen kan ge, säger Glenn Schön, säljare.

 

AI och framtidens formsprutning

David Kupfer från Engel i Österrike föreläser både onsdag och torsdag från scenen på Elmia Polymer om hur AI påverkar framtidens formsprutning. Och i Engels monter på visas iQ-systemen med olika assistansfunktioner och stöd, både för operatören och för ökad processkontroll.

– Vi har många funktioner i våra iQ-produkter, till exempel att maskinen kompenserar för viskositetsvariationer och säkerställer att maskinen alltid sprutar in rätt volym – och att maskinen också säkerställer rätt låskraft genom iQ Clamp Control, säger Glenn.

 

Säkerställd process med maskinkompensering

Det finns en tendens, menar Glenn, att man i produktionen ofta kör maskinen med onödigt hög låskraft. Något som kan undvikas med hjälp av iQ Clamp Control – vilket i sin tur genererar flera positiva effekter.

– Du minskar verktygsslitaget, du säkerställer avluftning och ventilering och du sparar både energi och maskinslitage, säger Glenn.

En annan av de rena nyheterna som presenteras i montern är styrningen CC300 Plus som bara haft touchskärm de senaste åren.

– Utifrån feedback från våra kunder så har vi gått tillbaka till möjligheten att också ha en knappsats, tillsammans med touchskärmen, säger Glenn.

 

Bred uppslutning från branschen

Han konstaterar att årets upplaga av Elmia Polymer har en bredare uppslutning från branschen än tidigare år, en trend som han välkomnar.

– Det är viktigt att alla i branschen verkligen sluter upp, för att besökare också ska känna att det är hit man ska komma.

Besökstrycket har också varit positivt under årets mässa.

– Vi ser att det har börjat komma in fler förfrågningar och man känner mer och mer att folk är på tårna och på gång. Vi ser framåt med tillförsikt och känslan är att vi får ett positivt utfall av mässan, säger Glenn Schön.

 

Bildtext: Framtidstron ökar inom plastindustrin. ”Vi ser allt fler förfrågningar”, säger Glenn Schön, säljare Engel.