11 - 15 sep. 2024

Rekordstor ökning av de svenska gästnätterna på Sveriges campingplatser 2021

Rekordstor ökning av de svenska gästnätterna på Sveriges campingplatser 2021
Ny statistik från SCB/ Tillväxtverket visar att rekordmånga svenska gäster bodde på Sveriges campingplatser under 2021. Totalt uppgick antalet gästnätter på Sveriges campingplatser till 15,5 miljoner, en ökning med 21 procent. De svenska gästnätterna ökade med 13 procent till 13,8 miljoner och de internationella gästerna strömmade till under slutet av sommaren. Under augusti och september hade Sveriges campingplatser fler gäster från Tyskland och Nederländerna än samma period före pandemin.

-Att så många nya svenska gäster hittade till Sveriges campingplatser under 2021 är fantastiskt. Det internationella resandet påverkades av pandemin, men även här såg vi ett stort intresse för Sverige så fort möjligheterna att resa hit infann sig, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.

Camping fortsätter att vara Sveriges största semesterboende. Under sommarperioden juni till augusti är 44 procent av Sveriges alla turistövernattningar på en campingplats. Den ökade försäljningen av husvagnar och husbilar bidrar till ökad efterfrågan och branschens investeringar i produktutveckling och marknadsföring till att allt fler väljer campingboendet.

-Vi ser att intresset för camping och svensk turism fortsätter att öka. Branschen är motorn för turismen på väldigt många svenska destinationer under sommarmånaderna och för många gäster är campingplatsen i sig den enskilt viktigaste reseanledningen. Inför 2022 ser vi ett fortsatt stort intresse från alla marknader. Extra roligt är att vi ser att de norska gästerna nu kommit tillbaka för att planera och boka sin semester på Camping.se säger Peter Jansson.

Snabba fakta

  • Totalt antal gästnätter: 15,5 miljoner, en ökning med 21 procent (12,8 miljoner, 2020)
  • Internationella gästnätter: 1,7 miljoner (580 000, 2020)
  • Boendefördelning: Husbil 13 procent, husvagn 68 procent, tält 5 procent, stuga 14 procent
  • Marknadsandel juni-aug: 44 procent (övriga boenden är hotell, stugor, vandrarhem och privatuthyrning)

Läs mer om fakta och statistik på SCR:s webbsida.