11 - 15 sep. 2024

Kroatien är redo för glamping!

Kroatien är redo för glamping!
Kroatien har 839 campingplatser som kan ta emot upp till 255 000 personer samtidigt. Av dessa hör ett femtiotal till stora campinganläggningar med upp till 10 (eller fler) campingplatser under samma inriktning. Därutöver finns ytterligare femtio medelstora campingplatser. Resten är små familjeägda campingplatser, så kallade minicampingar med kapacitet från 20/30 till 150 personer.

Stora campinganläggningar kan ta emot 7 000/8 000 personer samtidigt. Kroatien erbjuder ett varierat utbud. Stora campingplatser är friluftsanläggningar med ett brett utbud av tjänster, medan de mindre är mer nischade. Många av de senare är specialiserade efter olika inriktningar: för äventyrssugna, för de som letar efter naturattraktioner, för dem som gärna besöka stadscampingar. Den tredje inriktningen går mot klientel som är ute efter glamping. Kroatien har investerat mycket de senaste åren i campingkvalitet: till exempel har genomsnittspriserna enligt ADAC-guiden, vuxit med 10 % under de senaste sju åren.

Kvalitet lockar turister

Kroatiska campingplatser har positionerats om och vuxit i kvalitet och därmed också blivit dyrare. Dessutom hör kroatiska campingplatser till de mest digitalt utvecklade i Europa! Kvalitetsinriktningen lockar turister som värdesätter naturen högt, men som samtidigt söker bekvämligheter en hotellsemester erbjuder och är redo att betala för det! Kroatiska turister utgör endast mellan 2 och 4% av alla campingbesökare: Kroatiens främsta marknad är Tyskland, Slovenien följer tät efter. Det är besökarna som lever aktivt, som reser och som trivs extra bra i Kroatien, tack vare campingarnas läge direkt intill stränderna.. På tredje plats kommer holländarna, sedan italienarna och österrikarna, men även polackerna och tjeckerna hittar alt oftare till kroatiska campingplatser. En miljon och 60 tusen turister semestrar för närvarande (augusti 18) i Kroatien, varav de flesta är tyskar, italienare, slovener, polacker och österrikare. De flesta semestrar i Istrien, Primorje-Gorski Kotar-l samt Split-Dalmatienlänet.

Fler ankomster och övernattningar

Sedan början av året har 13,1 miljoner ankomster och 73,4 miljoner övernattningar uppnåtts. Det är 45 procent fler ankomster och 32 procent fler övernattningar jämte förra året och jämfört med rekordåret 2019 ligger Kroatien för närvarande på 90 procent av ankomsterna och 96 procent av övernattningarna.

"Det som är särskilt glädjande är att årets säsong blir längre och att intäkterna växer. Under första kvartalet är turismintäkterna två procent högre än samma period rekordåret 2019. Kroatiska centralbanken uppskattar att intäkterna från turism i år kommer att vara 800 miljoner euro högre än rekordåret 2019, det vill säga 11,3 miljarder euro totalt”.

Kroatiska Turistrådet träffar du i monter LN01:25 på Elmia Husvagn Husbil https://www.elmia.se/husvagn/utstallarlista/exhibitor/502757_83766/

Marija Bakovic

marija.bakovic.se@croatia.hr