Nyheter från Elmia Garden

Jan Rundgren, stylist & designer, presenterar 2019 års trender på Liseberg under Trädgårdsdagarna. Årets trender Moving With Nature, Green Decadence och Happy Gardener.

09 maj 2019 Läs mer

​TURFquick® - en biologisk nedbrytbar textil som underlättar och effektiviserar sådd av gräs, vinner utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt 2019, Elmia Garden Award.

09 maj 2019 Läs mer

När kungsängsliljorna börjar dyka upp i handeln kan man vara säker på att våren är på gång. Snart är det dessutom vårdagjämning. Därför tänkte jag bjuda på ett enkelt arrangemang med den ljuvliga vårblomman blandat med kvistar av al.

18 mars 2019 Läs mer

Senaste trädgårdstrenderna, Årets Perenn 2019 och nomineringarna till Årets Trädgårdsprodukt 2019 var några av punkterna som drog stort intresse till årets Elmia Garden i Jönköping. Mässan lockade många utställare och befäste sin ställning som norra Europas största mötesplats för trädgårdsdetaljhandeln.

27 september 2018 Läs mer

https://www.youtube.com/watch?v=v5M7SD9Y_Yo

27 september 2018 Läs mer
Foto: Helena Kaasik

För första gången presenterades Årets Ros på Elmia Garden och i år blev det en aprikosrosa skönhet i floribundagruppen som heter Hansestadt Rostock utsedd som en extra odlingsvärd ros. Den blir cirka 60 cm hög och blommar med medelstora blommor i klasar.

27 september 2018 Läs mer
Foto: Helena Kaasik

På onsdagen vid lunch drog det uppskattade seminarieprogrammet Parklycka igång. Det riktar sig till yrkesverksamma i den offentliga miljön och tanken är att inspirera med nya trender för park- och kyrkogårdsmiljöer. Men seminariet riktar sig även till de som tar på sig andra typer av planteringsuppdrag i det offentliga rummet, utanför butiker och restauranger till exempel.

27 september 2018 Läs mer
Foto: Helena Kaasik

Cook´n Bloom består av Anne-Lie Rosenqvist och Åsa Iggström. Deras företagsidé går ut på att sälja ett utvalt sortiment av produkter för matlagning som både är hållbara och praktiska. Faktum är allt som finns i sortimentet är sådant som de själva vill använda. De är båda väldigt intresserade av att lag mat, både inomhus och utomhus.

27 september 2018 Läs mer

I takt med att intresset för att brygga eget öl ökar, har efterfrågan på närodlad svensk humle också slagit rekord. Det har gjort att man under varumärket Grönt kulturarv spårat fram sorter som har en väldokumenterad historia ifrån Sverige.

27 september 2018 Läs mer
Foto: Helena Kaasik

Den doftande och blommande fjärilsmagneten Origanum ’Herrenhausen’ eller purpurmejram som den kallas, har utsetts till årets perenn.

 

26 september 2018 Läs mer
Foto: Helena Kaasik

Elmia Garden Award är tävlingen som främjar goda produktlösningar inom trädgårdsbranschen. På årets mässa presenteras årets startfält som består av 5 innovativa produkter och på scenen i D-hallen bekräftade vinnarna från de senaste två åren att det finns ett före och ett efter Elmia Garden Award.

26 september 2018 Läs mer
Foto: Helena Kaasik

Tydligare instruktioner och konsumentvänligare produkter är resultatet av Hasselfors Gardens nya förpackningsdesign. Efter en omfattande konsumentundersökning då man bland annat följde med personal i butiker runt om i landet, kom man fram till att det behövs mer information direkt på förpackningarna.

26 september 2018 Läs mer
Foto: Helena Kaasik

Så året runt är budskapet som fröfirman Nelson Garden vill förmedla när de samarbetar med trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo från Skillnadens trädgård. Tillsammans har de tagit fram ett frösortiment med tydliga instruktioner för hur och när fröerna ska ner i jorden.

 

26 september 2018 Läs mer
Foto: Helena Kaasik

Lättskött är inte ett ord som man förknippar med rosor vilket gör att de den senast tiden fått leva en något undanskymd tillvaro. Men nu blåser förändringens vindar, åtminstone när det kommer till trender. Följ med Helena Kaasik till Paris och Parc de Bagatelle för att få en dos rosinspiration.

25 juni 2018 Läs mer
Lena Truelsen har lång erfarenhet bakom sig som trädgårdsmästare samt marknadsansvarig på BoGrönt.

På Elmia Garden Trends kan du inspireras och lära dig mer om trender inom trädgårdsbranschen. Nu har vi glädjen att presentera två nya bloggare på sajten Elmia Garden Trends 2019 – Lena Truelsen och Lisebergs trädgårdsavdelning.

25 april 2018 Läs mer
Foto: Lisebergs trädgårdsavdelning

Den 17–20 maj presenterar Elmia Garden årets trädgårdstrender på Lisebergs trädgårdsdagar. Förutom en inspirationsutställning på Stora scenen föreläser även trädgårdsdesignern Jan Rundgren om trenderna varje dag.

25 april 2018 Läs mer
Foto: Impecta Fröhandel

Unikt och exklusivt material – endast för branschen. I samband med att vi lanserar Elmia Garden Trends 2019 presenterar vi även vår nya levande sajt med bloggar, trendspaningar och inspiration.

19 april 2018 Läs mer

En japansk stege med en design speciellt anpassad för trädgårdsbranschen vinner utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt 2018, Elmia Garden Award. Stegen är både stabil och slitstark och väckte stort intresse när den premiärvisades för den svenska marknaden.

14 mars 2018 Läs mer

Elmia Garden Trends är inspirationssajten som ger trädgårdsbranschen en förhandstitt på kommande års trender. Sajten fungerar som ett affärsverktyg med inspiration och stöd vid inköp. Nu presenteras trenderna också för allmänheten på Lisebergs trädgårdsdagar 17-20 maj. 

11 januari 2018 Läs mer
Inspiration och nyheter presenterades på Elmia Garden

Spännande trädgårdstrender, Årets Perenn 2018 och nomineringarna till Årets Trädgårdsprodukt var några av punkterna som drog stort intresse på Elmia Garden i Jönköping. Mässan lockade rekordmånga utställare och befäste sin ställning som norra Europas största mötesplats för trädgårdsdetaljhandeln – alla som levererar växtmaterial, krukor, trädgårdsdekorationer och andra produkter eller tjänster till kunder inom den gröna näringen. 

05 oktober 2017 Läs mer
Elin Frendberg, vd på Swedish Fashion Council, föreläste om trender på Elmia Garden

Inspiration, influenser och samhällsutveckling är bara några av ingredienserna när Swedish Fashion Council (SFC) gör de trendspaningar som ligger till grund för kommande års trädgårdstrender. Trenderna för 2018 visades på Elmia Garden.

05 oktober 2017 Läs mer
Ulf Larsson, biolog, och Anna Håkansson, jurist, båda från Naturvårdsverket, hade fullt upp med att svara på frågor på Elmia Garden om invasiva växter och hur de förbjudna växterna ska hanteras.

Listan växer över främmande invasiva växter – arter med växtsätt som gör att de snabbt konkurrerar ut andra växter och ger negativa konsekvenser för biologisk mångfald. Nio nya växter har kommit till på EU:s lista i år, bland annat jättebalsamin, jätteloka och fjäderborstgräs. Flera av dem ger redan stora problem i Sverige.

05 oktober 2017 Läs mer
BoGrönts monter under Elmia Garden

I mars tillträdde Kai Christensen som ny vd för BoGrönt och i juni tillträdde Hans Karlsson som ny ordförande i styrelsen. På tisdagens medlemsmöte samlades föreningen på Elmia för att diskutera både framtidsvisioner och de förändringar som behöver göras för att möta branschens utmaningar, och för att träffa leverantörer. 

04 oktober 2017 Läs mer
 3D-printer i det nya inslaget Future Stories på Elmia Garden

På Elmia Garden presenteras för första gången Future Stories som handlar om hur man kan få ut sitt budskap med hjälp av VR-teknik, 3D-printning och sociala medier. Christoffer Wadman, undervisningsassistent på ingenjörsutbildningen på Jönköping University, finns på plats på mässan för att demonstrera hur tekniken skulle kunna användas i framtiden.

04 oktober 2017 Läs mer
Årets perenn 2018, Höstsilverax, Actaea simplex

Höstsilverax, Actaea simplex, de mörkbladiga sorterna, är Årets Perenn 2018. Perennagruppens val, som presenterades på Elmia Garden i Jönköping, handlar om en finsmakarväxt som kombinerar sin ståtliga starka karaktär med både livfullhet och grace.

04 oktober 2017 Läs mer
Årets Trädgårdsprodukt, nominerade 2018

Fem smarta och innovativa produkter har nominerats till utmärkelsen Elmia Garden Award, Årets Trädgårdsprodukt 2018. De premiärvisas på Elmia Garden i Jönköping.

04 oktober 2017 Läs mer

Elmia Garden har i år fler utställare än någonsin. En av dem är Esschert design, som ställer ut på mässan för första gången. Med sig har de bland annat unika, återvunna produkter och produkter som kan väcka barns intresse för trädgård.

03 oktober 2017 Läs mer
Future Stories

Florister och blomsterbutikers framtida utmaningar och möjligheter får lite extra fokus på årets Elmia Garden. I inspirationsmiljöer presenteras framtidens teknik, i premiäravsnittet av Floristpodden lyfts aktuella frågor och i torsdagens paneldiskussion på scen deltar framstående personer från floristbranschen.

28 september 2017 Läs mer
Nya Landmann Vinson 2018. Foto: Landmann

Att inreda utemiljöer och trädgårdar är en tydlig trend. Sommartid tar trädgården och uteplatsen allt oftare över rollen som vardagsrum. Trädgårdsmöbler, utomhusbelysning och matlagningsmöjligheter – allt finns nu med på Elmia Garden.

18 september 2017 Läs mer
Stone. Foto: LightsOn

Allt fler lägger tid och pengar på en vacker utemiljö och vill då också kunna njuta av den även under dygnets mörkare timmar. Ett belysningssystem från LightsOn gör det möjligt att få en attraktivt upplyst trädgård på en timme. 

14 september 2017 Läs mer
Nya Landmann Avalon 2018

Senast Landmann ställde ut på Elmia Garden var 2006. Den 4-5 oktober 2017 är de tillbaka på mässgolvet i det nya produktsegmentet som innefattar grill, trädgårdsmöbler och utomhusbelysning där de bland annat presenterar sina nya grillserier för 2018.

07 september 2017 Läs mer
Björn Lidbrandt med sin planteringsring som fick utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt 2017

Design Björn Lidbrandts stilrena planteringsring i betong är en riktig säljsuccé. Utmärkelsen Elmia Garden Award för Årets Trädgårdsprodukt 2017 har gett planteringsringen mycket uppmärksamhet och även nya modeller har tagits fram. 

14 augusti 2017 Läs mer

Idag lanseras Elmia Garden Trends, en ny plattform för trädgårdstrender. Sajten riktar sig till alla som arbetar i trädgårdsbranschen och kan användas som ett affärsverktyg för inspiration och stöd vid inköp.

20 april 2017 Läs mer
Planteringsring i betong.

Utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt 2017, Elmia Garden Award, går till Design Björn Lidbrandt för hans planteringsring i betong. Produkten erbjuder en effektiv lösning för att skydda träd och buskar där robotgräsklippare sköter gräsklippandet. Samtidigt blir den en stilren detalj i trädgården.

16 mars 2017 Läs mer