Skogsinvetering från ovan på nolltid!

Skogsinvetering från ovan på nolltid!
I mässans Drone Zone i monter 711 kan besökarna träffa Claes Åhlin och Henrik Falk, programmerare på Linköpingsbaserade Global Forester. Tillsammans med sina kollegor har de utvecklat ett program för drönarflygning som underlättar för de som behöver inventera skador, planera trakter, skapa skogsbruksplaner eller göra efterkontroller av skogsområden. Ett av de viktigaste användningsområdena för programmet är att upptäcka barkborrar – kontroller som kan göras på väldigt kort tid.

Drönarflygning öppnar upp för flera möjligheter att förenkla planering och kontroller av skogsområden och under de senaste åren har Global Forester riktat in sig på just detta. Global Forester har utvecklat en applikation som används tillsammans med en drönare för att flyga ett förbestämt program och skapa ett snabbortofoto, en högupplöst foto-mosaik, över ett skogsområde. Detta helt per automatik, det vill säga det behövs inte en handhållen kontroll för att styra drönaren. Med programmet ser man, förutom en översikt av området, även var drönaren befinner sig och var fastighetsgränserna är. Drönaren flyger på en höjd av 110 meter och kan obehindrat och snabbt flygas över svåråtkomlig, stenig eller kuperad terräng, vattendrag, mossar, vindfällen och djup snö.

- Det unika med vår lösning är att det går väldigt fort. På en dag kan du inventera 1000 hektar skog, för att upptäcka skador orsakade av bland annat barkborrar, säger Claes Åhlin, utvecklare på Global Forester.

Granbarkborrar är ett växande problem och här kan programmet erbjuda en smidig och användbar lösning på att få en översikt av stora ytor på kort tid, en hektar kan täckas på 10–15 sekunder! Drönarbilderna, som trådlöst och direkt överförs från drönaren till en iPad, kan upptäcka enskilda drabbade och skadade träd som behöver fällas.

- Applikationen är mycket smidig att använda. Användaren ritar bara ut var man vill köra på kartan och trycker på ”start” så flyger programvaran drönaren och tar bilder utan att du behöver styra, säger Claes Åhlin.

I nuläget erbjuder Global Forester tjänsten till stora aktörer inom skogsnäringen men förhoppningen är att även kunna erbjuda lösningar till mindre skogsägare inom en snar framtid.

- Det är roligt att jobba så tätt tillsammans med våra kunder. Vi utvecklar tjänsten snabbt och vi kan direkt se vad programmet kan användas till och hur det kan underlätta för kunderna, avslutar kollegan Henrik Falk som även han är utvecklare på Global Forester.