Pandemieffekt och höga virkespriser får många att drömma om eget sågverk

Pandemieffekt och höga virkespriser får många att drömma om eget sågverk
Så fort Joakim Marklund drar igång sin kedjesåg samlas åskådarna i flera led.
– Det låter, och sprutar spån. Vem gillar inte det, säger han och skrattar.
Han representerar Bamsesågen, specialister på småskaliga sågverk.
Och han märker en tydlig trend.
– Hemmasågverket är mer populärt än någonsin. Först kom pandemin när alla var hemma, hade tid och fixade på huset. Sedan höga virkespriser som gör att du inte behöver ett speciellt stort och omfattande projekt för att kunna räkna hem investeringen i ett sågverk.

Bamsesågen är ett svensktillverkat kedjesågverk med tre valbara enheter till samma sågbänk, kedjesåg, klingsåg och en timmerfräs.

– Perfekt när du vill ha flexibilitet i de olika enheterna. Kedjan är effektiv, fräsen ger spännande möjligheter och klingan är perfekt när du vill såga mycket panel. Sågen går både att använda stationärt eller flyttas med. Och apropå flexibilitet är sågen utrustad både med el- och bensindrift.

Joakim kan märka en tydlig skillnad i vem som köper ett sågverk idag jämfört med några år sedan:
– Då var köparen typiskt en äldre skogsägare. Nu har intresset sjunkit ner i åldrarna. Och det är inte ens säkert att köparen äger egen skog numera utan åker runt och legosågar på uppdrag. Många har upptäckt vilken kvalitet det blir när man sågar själv.
Vad förväntar du dig av ert deltagande på Elmia Wood? 
– Elmia Wood genererar alltid affärer en lång tid efter mässan. Det är inte jätteviktigt för oss att sälja här och nu. Men som sagt, vi märker att intresset för våra sågar är rekordstort. Allt fler upptäcker hur lönsamt - och kanske framförallt hur roligt - det är att vidareförädla sin egen skog.