Batteridriven kombimaskin och ny ”stor” skördare lockar storpublik i Malwas monter

Batteridriven kombimaskin och ny ”stor” skördare lockar storpublik i Malwas monter
50 procent skördare. 50 procent skotare. 100 procent eldriven.
På Elmia Wood gör världens första batteridrivna kombimaskin sina första arbetstimmar.
– Batteriet kom bara för några timmar sedan. Så här mycket som vi har kört på demon under mässans första dag har maskinen aldrig gått innan. Vi kan verkligen kalla det för världspremiär för den här prototypen, säger Magnus Wallin, affärsutvecklare och Malwas grundare.

Med ett nästan gnyende ljud tar den sig i in i beståndet. Lastar virke och rullar vidare.

– Tanken är att batteriet ska räcka en arbetsdag och laddas under natten, berättar Magnus.

Många är de som stannar till och kliver in i skogen där det pågår demo. Lika stort intresse tilldrar sig Malwas helt nya skördare 980.

– Den stora maskinens kraft med den lilla maskinens smidighet. Vi har märkt en ökad efterfrågan på en maskin som är något större än vår 560 - inte minst från våra utländska kunder. Idag går mer än varannan Malwa på export, berättar Magnus Wallin.

Malwamycketfolk.JPG

Modell som matchar kraven

Skogarna på kontinenten växer snabbare och gallras senare. Med grövre medelstam och större trädslagsblandning ökar kraven.

– Då behöver vi en större maskin för att inte skogen ska växa ifrån våra modeller. Många av våra kunder avverkar också i plantageskogsbruk där tillväxten är extremt snabb.

Lösningen står nu i sin prakt på Elmia Wood.

– 980 är stor, men samtidigt har vi varit noga med att inte förlora vårt DNA - smidighet, framkomlighet och markskoning. Jag tror att många förare av stora maskiner kommer att bli överraskade vad 980 kan erbjuda i form av kraft och prestanda. Den kommer att stå sig bra även på den nordiska marknaden för den som vill ha en större och mer motorstark Malwa. Eller för den delen har en stor maskin idag och vill ha ett smidigare alternativ utan att byta ner sig i kapacitet.

Specialkran från Kesla

För att fortsatt erbjuda en maskin som är skonsam i marktrycket har 980 utrustats med 8 hjul för att fördela vikten på nära 10 ton. Maskinens bredd är endast 218 cm.

– Den tar sig smidigt fram som beståndsgående skördare.

Hytten är helt nyutvecklad och erbjuder god komfort för föraren:

– Stor, rymlig och tyst. Och med god sikt.

Kranen är en Kesla 875H.

– Kraftigaste i segmentet och speciellt framtagen för Malwa 980. Räckvidd med utskjut 7,5 meter.

Många internationella besökare

Arbetshydrauliken består av tre pumpar oberoende av varandra.

– En för transmissionen, en för kranen och en för aggregatet.

Aggregatet som är ett LogMax3000T.

– Välkänt och erkänt som ett av marknadens bästa. Kapdiametern är 52 cm. Det har varit ett tydligt krav från kunderna med ett stort aggregat.

Tankar kring mässan så här långt?

– Det är betydligt mer internationella besökare än vad jag hade förväntat mig. Vi har haft väldigt mycket folk i montern. Det känns väldigt spännande.

 

MalwaMagnusWallin.JPG

Världspremiär för Malwas nya batteridrivna kombimaskin…

… liksom för nya skördaren 980 ”Vår största maskin hittills, men samtidigt med Malwas kännetecken som smidighet, framkomlighet och markskoning, säger Magnus Wallin, Malwas grundare.”