Sverige plöjer ned utmärkta livsmedel

Sverige plöjer ned  utmärkta livsmedel
Räcker den odlingsbara marken till för att mätta jordens befolkning? Enligt Rickard Albin och Bengt Persson, som föreläste vid AGFO Talk Special på Elmia Lantbruk, borde frågan vara: Har vi råd att plöja ned och kasta utmärkta livsmedel?

Rickard Albin är innovationschef på Culinar som tillverkar kryddor och andra smaksättare.

– Stora delar av den broccoli som odlas i Sverige kastas eller plöjs ned, säger han och ger bladen som exempel.

– De är väl så goda som annan sallad och kan även användas för att tillverka smaksättare. Det har vi redan gjort i liten skala. Kunderna är entusiastiska och frågar när de kan köpa produkten.

Det går att förädla mycket mer av det som odlas i Sverige. Det skulle i sin tur skona miljö. Utan en massa växtrester i marken kan gödning doseras mer exakt och läckage av näringsämnen minska.

Ett annat problem är förädlingen har lämnat landet sedan Sverige gick med i EU. 

– Det finns inte en enda frystork kvar i Sverige, berättade Rickard.

En av konsekvenserna är att svenska råvaror skickas utomlands och återkommer i förädlad form. Trots att allt är svenskt gör förädlingen att slutprodukten inte får kallas svensk.

Nästa föreläsare var Bengt Persson som fortsatte i samma spår. Han var en av initiativtagarna till köpet av Findus fabrik i Bjuv 2017 efter att verksamheten flyttat utomlands. Området heter numera Foodhills och sysselsätter tre gånger fler än på Findustiden, bland annat med att förädla ärtor och tillverka proteiner av restprodukter. Det senare sker i företaget GroPro där Bengt är VD.

– Foodhills har större yta under tak än Elmia och ska bli Europas ledande centrum för cirkulär livsmedelsproduktion, förklarade han

Enligt honom är det en fördel att Sverige har så lite förädling. Det betyder att effektiv och energisnål teknik kan introduceras på bred front. Dagens ärtförädling i Bjuv förbrukar betydligt mindre energi än vad som krävdes i den gamla anläggningen.

Intresset för satsningen ökar även från omvärlden. Europeiska livsmedelsföretag planerar att ersätta ärtprotein från Asien med motsvarande produkt från Bjuv. Snart börjar även ett pulver med ärtprotein att säljas på svenska apotek.

– Sverige kan bli mer självförsörjande med det vi redan idag odlar, konstaterade Rickard Albin.

Arrangör av seminariet var AGFO som är ett kunskapsnätverk för det svenska matsystemet.