21 - 24 aug. 2024

Yrkes-SM har startat

Yrkes-SM har startat
I dag är det åter dags för unga lastbilschaufförer att tävla i Yrkes-SM. Över 13 000 har föranmält sin närvaro till evenemanget, bland annat Prins Carl Philip som besöker tävlingarna premiärdagen. Yrkes-SM arrangeras på Arenastaden i Växjö 10-12 maj.

Efter två års uppehåll är Sveriges Yrkes-SM tillbaka och den 10-12 maj möts ungdomar från landets lastbilsutbildningar på Arenastaden i Växjö för att göra upp om titeln. I Yrkes-SM tävlar hundratals ungdomar om vem som är bäst inom ett femtiotal yrken. 2020 ställde arrangörerna WorldSkills Sweden in tävlingen på grund av coronapandemin men nu är alltså tävlingarna tillbaka.

– Det är ett fantastiskt tillfälle för de här ungdomarna att visa vad de går för, och för vinnarna att kunna sätta på sitt cv att de är Sveriges bästa inom sin yrkeskategori. Innan pandemin lockade tävlingen tusentals besökare och jag hoppas att publiken hittar tillbaka i år, säger TYA:s projektledare Syréne Alphonse i ett pressmeddelande.

Det är många olika yrken som tävlar. För många yrken är detta en kvaltävling till EM/VM, men när det gäller de tävlande i kategorin lastbil är detta finalen. Tävlingen avgörs i fyra körmoment; ett med lastbil, ett med lastbil och släp samt två med truck. De tävlande kör i banor på området efter ett liknande koncept som skol-SM. Maxtiden i varje moment är 20 minuter.

Enligt Yrkes SM:s hemsida har över 13 000 besökare föranmält sin närvaro. Bland dessa finns skolminister Lina Axelsson Kihlbom och H.K.H. Prins Carl Philip.

Förutom att titta på de tävlande som gör upp om SM-titeln i respektive yrke kan besökarna även prova på många olika yrken och yrkesmoment. Bland annat lastbilskörning i simulator.

Det är fritt inträde och alla är välkomna att besöka evenemanget. Skolklasser behöver föranmäla sitt besök.

 
Foto och text: Trailer.se