21 - 24 aug. 2024

Stort behov av både utbildningar och förare

Stort behov av både utbildningar och förare
Hur får man fler att hitta sin framtid i åkeribranschen? Kompetensförsörjning – att få fler att välja utbildning och jobb i branschen – är en av de viktigaste frågorna och ständigt aktuellt. På seminarierna på Elmia Lastbil lyfter vi goda exempel och diskuterar lösningar. Hans Hellström, vd för Gnosjö Trafik, är en av många som jobbar med att på olika sätt försöka få fler till branschen.

– Vi jobbar mycket med fordonsgymnasiet TTC i Jönköping, och i Värnamo är vi med i ett branschråd och får information och får tycka till. Vi försöker ligga på för att man ska få fram en Komvux-utbildning i Värnamo för att utbilda och få fram nya chaufförer. Men det är inte så lätt, de väntar på bidrag från staten för det.

En sådan väntan är onödig, menar Hans Hellström.

– Det här är den hetaste frågan vi har och jag kan tycka att man måste våga lite mer i denna bransch där alla skriker efter folk. Jag tänker mer på vad som händer om vi inte får tag i folk. Många åkerier vågar inte ta på sig mer jobb för att de inte har anställda nog för det, och konkurrensen ökar hela tiden utifrån. Vi har ett ändrat köpbeteende och det här kommer inte sluta, det fortsätter ju mot ännu större behov. Det kommer att gå åt ännu mer transporter i framtiden.

Hans Hellström menar också att man måste jobba mer med att få en positivare syn på branschen.
– Vi måste visa upp hur bra vi är. Vi är till exempel inte de här stora miljöbovarna som vi tidigare har målats upp som, det har hänt mycket som gjort lastbilarna till mer miljövänliga transporter. Vi måste också få ut mer information om de utbildningar som finns och vilket bra och omväxlande yrke det är. Det har ändrat sig mycket i dag, det är inte bara att sitta och ratta, det är mycket datorteknik till exempel. Sedan är det ju också ett trevligt jobb, mycket socialt och man träffar mycket kunder, åtminstone i vår verksamhet och det vi håller på med.

– Det är heller inte så dåligt att gå ut gymnasiet och ha jobb med en lön på 26 000- 27 000 kronor i månaden direkt. De är garanterade jobb direkt när de går ut, det kan jag lova, från dag ett är de en skattebetalare. Det är skillnad om man jämför med andra gymnasieutbildningar, naturvetenskap och teknik till exempel. De är såklart billigare utbildningar att driva, men de som gått dem ska ju oftast plugga vidare. Därför tycker jag det är mycket värt att satsa på fordonsutbildningar – de har jobb direkt, och oftast blir de också kvar i regionen. Alla borde se det!