21 - 24 aug. 2024

Prisbelönt innovation möter EU-krav på däcktrycksövervakning

Prisbelönt innovation möter EU-krav på däcktrycksövervakning
På Elmia Lastbil i augusti demonstrerar FOMA BPW AirSave. En lösning som gynnar både transportsäkerhet och hållbarhet.

Däckhaverier, olyckor och oplanerade driftstopp – rätt däcktryck på lastbilssläpet har stor inverkan både på transportsäkerhet och fordonsflottans bränsleförbrukning. Däcktrycksövervakning har sedan tio år tillbaka varit ett lagkrav inom EU för alla nya personbilar. Varför har det dröjt så länge för lastbilsbranschen?

– Ja, det är lite märkligt att det inte funnit regler för detta tidigare, så när EU-lagen om däcktrycksövervakning på lastbilar och trailers kom kändes det både väntat och efterfrågat, säger Marcus Wikström, account manager, FOMA.

Upptäcker smygande luftförluster

BPW Fordonsmaterial, i dagligt tal förkortat till FOMA, representerar tyska BPW:s produkter i Sverige och säljer i princip allt som behövs för att bygga en påbyggnad på en lastbill eller en komplett släpvagn. Redan på Elmia Lastbil 2022 visade man upp BPW AirSave-systemet som möttes av stort intresse. I år är det högaktuellt.

– AirSave hjälper till att upptäcka smygande luftförluster. Systemet varnar vid läckage och fyller på däcket från lufttanken vilket ger chauffören tid att köra till en verkstad, säger Marcus Wikström.

Minskar slitage och CO2-utsläpp

Det minimerar inte bara risken för olyckor, det sparar också på bränsle och däck genom att optimera rullmotstånd och minska däckslitage. BPW AirSave har vunnit flera priser inom kategorin Innovation och Hållbarhet.

– AirSave är en helt självstyrande lösning som enkelt kan monteras och eftermonteras om axeln är förberedd för AirSave, säger Marcus Wikström.

Säkrare och mer hållbar körning. BPW AirSave möter de nya EU-kraven på däcktrycksövervakning.

”Elmia Lastbil – en extremt nyttig mässa”

Med ett rikstäckande nätverk inom eftermarknadssidan och 125 års samlad kompetens och kunskap har FOMA etablerat sig som aktör till allt ifrån kunder som bygger små personbilssläpvagnar till verkliga tungviktare som körs i gruvorna i norra Sverige med 50 tons axlar. Elmia Lastbil som mötesplats är viktig för FOMA – just utifrån bredden.

– Man möter alla delar av branschen i en bra mix och besökare är allt ifrån barnfamiljer och yrkeschaufförer till branschkollegor. Det är nyttigt att få höra vad gemene man tycker om våra produkter och hur andra upplever hur marknaden går. Elmia Lastbil är en extremt nyttig mässa, säger Marcus Wikström.

På mässan kommer FOMA också att visa sitt elektrohydrauliska styrsystem Active Reverse Control liksom lösningen för hållbara och energieffektiva kyltransporter, BPW ePower, belysning från Ermax, Jokon, stänkskärmarna Istoflex & Greenflex samt Alcoa och Goodyear.

 

Bildtext: Rätt däcktryck har stor inverkan på transportsäkerhet och bränsleförbrukning.

 

Vill du också ställa ut på Elmia Lastbil?