21 - 24 aug. 2024

Gamla kärlekar och 90-årsjubilarer

Gamla kärlekar och 90-årsjubilarer
På Elmia Lastbil får de historiska lastbilarna en helt egen hall, veteranhallen. Här kan du gå runt och titta på gamla kärlekar och minnas hur ved, mjölk och glass kördes ut förr. I år är det dessutom 90 år sedan Volvo Lastvagnar presenterade sin första lastbil.

– I februari 1928 presenterade Volvo sin första lastbil så jag har fått tag i en Volvolastbil från samma år som vi kommer att ställa ut, säger Anders Andersson, ansvarig för veteranhallen på Elmia Lastbil.

Ett 50-tal lastbilar från 1920–1980-talet förväntas rulla in i hall C i slutet av augusti och det är ett digert jobb som Anders Andersson och hans team gör.
– Det är mycket planering av allt ifrån vilka bilar vi ska ha till olika teman och seminarier som pågår under Elmia Lastbil, menar Anders Andersson.

Aktiviteter och förarmiljö

I veteranhallen bjuds det på olika aktiviteter och föredrag. Under dagarna finns det ett spännande seminarieprogram att lyssna på, bland annat får du höra hur det var att köra lastbil i Mellanöstern och hur fjärrtransporterna utvecklades under 60–70 och 80-talet. Du kan också ta tillfället i akt och prova på att handlasta en grusbil! 
– I år har vi tema fjärrtransporter och förarmiljö. Just förarmiljön är något som har utvecklats enormt under åren. Vi kommer att ha några av lastbilarna öppna så att du kan titta in i förarhytten för att se hur förarmiljön har utvecklats, säger Anders Andersson.

Många besökare har efterfrågat en bra fotoplats för att kunna föreviga sina minnen och ha något att tänka tillbaka på när mässan är över.
– Detta har vi tagit fasta på så i år finns det en fotoplats som är upphöjd över golvet, så att besökarna ska få en bra vy över hallen. Varmt välkomna!, hälsar Anders Andersson.