21 - 24 aug. 2024

Föreläsning för morgondagens chaufförer och mekaniker

Föreläsning för morgondagens chaufförer och mekaniker
På torsdagen blir det en skoldag på Elmia Lastbil. Många gymnasie- och yrkeselever kommer att inleda denna med en inspirationsföreläsning.

Text: Rutger Andersson, Trailer Magazine
Foto: Stefan Nilsson

Alla prognoser pekar på att de som väljer att utbilda sig till lastbilschaufförer och mekaniker kan se fram emot en ljus arbetsmarknad, men vad är det för vardag som väntar i dag och i morgon?

I samarbete med Mercedes-Benz Sverige, Scania Sverige och Volvo Trucks Sverige kommer Elmia Lastbil att erbjuda gymnasie- och yrkeselever en inspirationsföreläsning där representanter från de tre tillverkarna kommer att berätta om dagens tunga lastbilar och även ge en hint om den nya teknik som är under utveckling.

Under inspirationsföreläsningen kommer också två unga profiler, chauffören Angelica Larsson och mekanikern Emil Didriksson, att bli intervjuade av moderatorn Johan Gallneby.

Angelica Larsson, som också är en uppskattad influencer, kör tunga lastbilsekipage. Hon avslöjar att hon varken haft A-traktor eller moped. Och hon började med att utbilda sig till CNC-operatör innan hon via en kurs till maskinförare kom i kontakt med chaufförsutbildningen. På sina sociala medier berättar hon om den vardag hon trivs mycket bra med.

– Jag vill visa att tjejer kan ta för sig i ett mansdominerat yrke. Vi kan, vi vill och vi behövs. Jag kämpar för att ge andra tjejer råg i ryggen och visa att de är minst lika bra som killarna, säger Angelica som driver ett projekt där hon sprider detta viktiga budskap över hela världen!

Hon har kört tungdragare där hon transporterat stora gruvtruckar och andra maskiner till/från service eller förvaring. Och så kallade Dino-ekipage, Volvo FH16 med SLP-trailer, som lastar 90 ton, under jord i Gällivare.

Emil Didriksson är regerande mästare i Yrkes-SM för lastbilsmekaniker. Han började meka med en gokart, sedan en personbil och när han utbildade sig till mekaniker blev det praktik på en lastbilsverkstad.

– Jag fick sommarjobb på MST i Mjölby. Det var trevligt folk och kul att skruva på lite större saker, säger han.

Sedan ett par år tillbaka jobbar Emil på Rejmes i Linköping. Här blir det en del traditionellt mekande, men också mycket elektronik.

– Även om funktionen är densamma ser inte motorn likadan ut som den gjorde för 40 år sedan. Det ska vara mer och mer finesser och mer funktion. Om man gillar att skruva på lastbilar och är intresserad av teknik är detta ett jättebra yrke att satsa på.

Emil berättar att han aldrig varit intresserad av dataspel, men att han gillar att felsöka på dator och hitta lösningar på problemet.

Efter inspirationsföreläsningen blir det en heldag på mässan för alla elever och deras lärare.

Källa: https://www.trailer.se/artikel/forelasning-for-morgondagens-chaufforer-och-mekaniker