21 - 24 aug. 2024

Elmia Lastbil tar tempen på politikerna – två veckor före valet

Elmia Lastbil tar tempen på politikerna – två veckor före valet
Ökade bränslepriser, elektrifiering och fossilfria fordon. Transportsektorn i Sverige står inför tuffa utmaningar med många brännheta politiska frågor. På Elmia Lastbil hettar det till lite extra när de absolut viktigaste frågorna debatteras mellan riksdagspartierna – bara två veckor före valet.

Elmia Lastbil är årets viktigaste transportpolitiska arena. Mässan arrangeras 24–27 augusti och tar ett tydligt avstamp mot riksdagsvalet drygt två veckor senare. Här hör ni bland andra infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) invigningstala samt representanter från riksdagens trafikutskott debattera de absolut viktigaste transportfrågorna för tillfället.

– Åkerinäringen är helt avgörande för att Sverige ska fungera. Här visar inte minst den svenska fordonsindustrin att det går att ställa om och svenska åkeriföretag att schysta arbetsvillkor är avgörande för att locka människor till branschen. Elmia Lastbil är ett mycket viktigt forum för samtal mellan branschen, förare och politiker där vi kan sprida positiva exempel och visa hur svensk åkerinäring gynnas av ett fokus på schysta arbetsvillkor och genom att ta på sig ledartröjan i omställningen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Två politiska debatter under mässan

Vad säger våra riksdagspolitiker om de höga bränslepriserna? Hur vill de att omställningen till en hållbar framtid för transporter ska se ut? Och vad vill de göra för att skynda på omställningen utan några extra kostnader för åkeribranschen?

Frågorna diskuteras – och debatteras – under mässans första dag och på fredagen bränner det till ordentligt på scenen. Då får politikerna svara på tuffa frågor från två åkare om deras utmaningar kring exempelvis elektrifiering, hållbara drivmedel och kompetensförsörjning.

– Styrkan med scenprogrammet på Elmia Lastbil är bredden – här tar vi upp utmaningar som påverkar hela den tunga lastbilsbranschen. Allt från åkerinäringens arbetsvillkor till framtidens högteknologiska fordon. Det är dessutom extra roligt att vi har alla Sveriges stora lastbilstillverkare på plats – Scania, Volvo och Mercedes – som bjuder på häftiga Sverigelanseringar och demokörningar. Mycket har hänt sedan Elmia Lastbil arrangerades 2018 och det kommer verkligen att synas på årets mässa, säger Emilott Lantz, mässansvarig för Elmia Lastbil.

Höjdpunkter i programmet

 • Invigningstal av infrastrukturminister Tomas Eneroth
  Onsdag 24 augusti kl. 10:00-10:30
 • EU:s Mobilitetspaket på riktigt
  Onsdag 24 augusti kl. 13:00-13:30
  Medverkande:
  Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister
  Mattias Andersson, Transportstyrelsen
  Jimmy Ovesson, Transportarbetareförbundet
  Ulf Emilsson, Polisen UC Mitt
  Per Broholm, Sveriges Åkeriföretag Värmland
  Moderator:
  Charlotta Nilsson, Sveriges Åkeriföretag
 • Politisk debatt: Vägval och färdplan för åkerinäringen
  Onsdag 24 augusti kl. 15:00-15:45
  Medverkande:
  Anders Åkesson (C)
  Maria Stockhaus (M)
  Teres Lindberg (S)
  Thomas Morell (SD)
  Helena Gellerman (L)
  Moderator:
  Ulric Långberg, samhällspolitisk chef, Sveriges Åkeriföretag
 • Seminarium: Framtidens elektrifierade transportsystem – hur kommer vi dit?
  Torsdag 25 augusti kl. 11:00-12:30
  Medverkande:
  Gustav Länn, Energimyndigheten
  Jessica Björkquist, E-mobility Scania Sweden
  David Mowitz, Powercircle
  Joakim Attoff, Caverion
  Moderator:
  Fredrik Svensson, hållbarhetsansvarig, Sveriges Åkeriföretag
 • Politisk debatt: Valfrågor direkt från branschen
  Fredag 26 augusti kl. 14:00-14:45
  Medverkande:
  Åkare:
  Ingrid Skoog Bengtsson, Skoogs Åkeri
  Morgan Stahlgård, Gert Stahlgårds Åkeri

  Representanter från Trafikutskottet:
  Teres Lindberg (S)
  Anders Åkesson (C)
  Maria Stockhaus (M)
  Thomas Morell (SD)
  Moderator:
  Charlotta Nilsson, Sveriges Åkeriföretag

  Programmet är framtaget i samarbete med Sveriges Åkeriföretag.

Detta händer också på Elmia Lastbil

Framtidens arbetskraft samlas på Elmia Lastbil

Torsdag 25 augusti sätter vi fokus på framtidens yrkesproffs när vi välkomnar 2000 elever med sina lärare till en heldag på denna branschmässa, med en inspirationsföreläsning att rivstarta besöket med. De får träffa influencern och chauffören Angelica Larsson, vinnaren av yrkes-SM i lastbilsteknik Emil Didriksson och våra största lastbilstillverkare. Vi pratar om hur det är att jobba i branschen och spanar framåt: framtidens fordon, elektrifieringens påverkan och vad som förväntas av framtidens arbetskraft.

SM i kran- och manöverkörning

Under lördagen den 27 augusti kan besökare tävla i kran- och manöverkörning på tävlingsområdet utomhus på mässan. Tävlingen pågår klockan 09.30–15.30.

Nordic Trophy

Nordic Trophy är ett inofficiellt nordiskt mästerskap för customiserade lastbilar där kreativitet och hantverk visas upp i form av fräcka lacker, schyssta motiv, blänkande krom och inredningar man bara drömmer om. Tävlingen arrangeras av Trailer Magazine och årets vinnare koras på lördagen under Elmia Lastbil.