21 - 24 aug. 2024

Branschen samlas åter på Elmia

Branschen samlas åter på Elmia
Elmia Lastbil 2022 i Jönköping närmar sig. Nu återstår omkring sex månader till årets stora lastbilsevent i Sverige. När grindarna öppnar i slutet av augusti kommer cirka 400 utställare att vara på plats.

Elmia Lastbil 2022 arrangeras den 24 till 27 augusti. När mässan invigs onsdagen 24 augusti kommer det att vara fullt i både hallar och på Elmias stora utomhusområden. Detta innebär att omkring 75.000 kvadratmeter då är fyllda med allt som rör transportnäringen.

– Nu börjar det närma sig! Programplaneringen är i full gång och vi har en fullspäckad utställarlista. Det är verkligen känslan av att ”alla” kommer att vara där, och vi hoppas på många spännande produktnyheter när vi nu har fyra år att ta igen, säger Emilott Lantz som är mässansvarig för Elmia Lastbil.

Niklas Lundgren, som ansvarar för monterförsäljningen, märker också att branschen går för högtryck.

– Intresset är fortsatt högt. Vi har en bra blandning av utställare från hela branschen och flera utländska företag. Vi börjar vara rätt fullbokade, fast vi egentligen har mer utställaryta i år, och det är såklart riktigt roligt!

Trailer kommer fortlöpande att berätta om de nyheter som visas årets mässa. I Trailer 8 medföljer också en stor bilaga om och kring årets stora lastbilsevent. Och Trailer 9 kommer att fungera som en mässtidning som även delas ut på Elmia Lastbil.

För alla som är intresserade av lastbilsbranschen och/eller står i begrepp att investera i något nytt utgör mässan ett smörgåsbord där alla ledande aktörer är samlade på ett och samma ställe.

Noterbart är också att Elmia Lastbil under drygt 40 år utvecklats till en av Europas största och stabilaste mötesplatser för lastbilsbranschen. Medan olika kriser bidragit till att anrika och ledande event, som Rai i Amsterdam och Brysselmässan, har försvunnit eller minskat sin kostym så har Elmia Lastbil haft en mycket stabil utveckling.

 

Den allra första lastbilsutställningen på Elmia genomfördes redan 1981. Arrangör var då den kända racingprofilen Picko Troberg i samarbete med Trailer Magazine som huvudsakligen bidrog med första upplagan av Nordic Trophy.

Utställningen blev en stor framgång och oroade åkeriförbundet som hade valt att inte ge sitt samtycke till projektet. Efter hårda förhandlingar och stridigheter mellan Trailers förlag och förbundet nåddes till sist en unik uppgörelse om att utställningen fortsättningsvis skulle arrangeras vartannat år på samma plats.

Initiativtagare till samarbetet var vice vd:n i åkeriförbundet, Jan Johannisson, som kontaktade Trailers utgivare SL Sjöberg samt Elmias dåvarande vd Carsten von Otter. Parterna träffade sedan den exklusiva uppgörelsen som lade grunden för Lastbil 83 som var namnet på det årets stora branschsamling på Elmia. Detta avtal gällde intakt i nästan 40 år. Sveriges Åkeriföretag har nu valt att lämna arrangörsgruppen.

Årets Elmia Lastbil blir den 20:e stora lastbilsmässan i Jönköping. Den arrangeras av Elmia tillsammans med Trailer Magazine.

På Elmia Lastbil avgörs också den 42:a upplagan av Nordic Trophy. Anmälan, som öppnar under våren, sker då på Trailers hemsida.

Eftersom utrymmet på Elmia är begränsat kommer vi sedan att bjuda in omkring 100 utmanare. Tillsammans med de 10 bilar som är kvalificerade för Mästarklassen gör de upp om ett digert prisbord.

Text & foto: Rutger Andersson, Trailer Magazine

/globalassets/bilder/massor/lastbil/nyheter/nordic-trophy_1920x1080.gif
/globalassets/bilder/massor/lastbil/nyheter/emilott_niklas_1920x1080.gif
/globalassets/bilder/massor/lastbil/nyheter/mycketfolk-utomhus_1920x1080.gif