Nyheter från Elmia Lastbil

Under Elmia Lastbils sista dag avslutades försäljningen av en veteranlastbil av modell Brage från 1955. Volvo Lastvagnar la ut sin veteranlastbil till försäljning på Tradera och efter en rafflande slutspurt trissades priset upp 30 procent under den sista minuten. Det vinnande budet på 131.100 kronor kom från Eurotank i Finland. Intäkterna går oavkortat till Kollegahjälpen.

31 augusti 2016 Läs mer

Elmia Lastbil i Jönköping blev en underbar publikfest i strålande sensommarväder. Mässan började med stor succé när Scania hade världspremiär på sin nya generation lastbilar.
– Det var enormt roligt att Scania valde att premiärvisa sin nya lastbil på Elmia. Det visar på mässans styrka och genomslagskraft på marknaden. Som om det inte vore nog med det så hade vi Boije Ovebrinks ”The Iron Knight” med hos Volvo. Världens snabbaste lastbil som toppar 276km/h. Mässan är verkligen en angelägenhet för hela branschen, säger Annika Brandin, mässansvarig för Elmia Lastbil.

29 augusti 2016 Läs mer
Stefan Andersson

Vi tog pulsen på mässan och pratade med några av de tusentals besökarna som gästade mässan under lördagen.

27 augusti 2016 Läs mer
”Det är svårare än det ser ut”, menar Jonas Burenby, en av de tävlande i SM i krankörning.

Träning, erfarenhet och talang. Det är de ingredienser som krävs för att bli SM-mästare i krankörning. Just nu pågår tävlingen för fullt på Elmia Lastbils stora utomhusområde.

27 augusti 2016 Läs mer
Sebastian Larsson pustar ut efter sin körning. Den här gången räckte det inte ända fram.

Vem är Sveriges bästa lastbilschaufför? Den frågan ska få sitt svar under Elmia Lastbil. Här arrangeras nämligen SM i manöverkörning. Vem som helst får vara med och tävla, såvida man har CE-kort.

27 augusti 2016 Läs mer
”Wood Limousine” körs bland annat av Jimmy Storm och deltar för första gången på Nordic Trophy och i utmanarklassen.

Runt 200 deltagare gör upp i Nordic Trophys Utmanarklass. En av dem är Jimmy Storm, 21 år, från Gustafssons Åkeri, som visar upp en rödblänkande Scania R580 årsmodell 2015.
-Drömmen vore ju att ta sig in i Mästarklass, men det är himla hård konkurrens, säger Jimmy.

27 augusti 2016 Läs mer
Elaine Green från Connemara på Irland framför sin juvel.

Det putsas och poleras. Motorer brummar och under de uppfällda huvarna visas skimrande rena motorutrymmen. Det är Nordic Trophy som är igång och publikmassorna går förundrat omkring bland de häftiga lastbilarna som visas på Elmia Lastbil.

27 augusti 2016 Läs mer

Obekväma tider, felaktiga matvanor, mycket stillasittande. Det är avigsidor som lastbilschaufförer ofta måste handskas med. Men visst går det att bryta mönstret och rulla in på nya hälsosammare vägar. Concept for Life medverkar på Elmia Lastbil och informerar om förebyggande friskvård.

26 augusti 2016 Läs mer
TU är en ny automatisk spännare för godssäkring tillverkad av ExTe. Här visas den upp av säljaren Ulf Göransson.

Elmia Lastbil flaggar för ”Smarta lösningar”. Det har ExTe Fabriks AB hörsammat. Under mässan slår de ett slag för sin nya kompakta TU-spännare.
– Det är en produkt som gör det lättare för användaren i vardagen, förklarar Ulf Göransson.

26 augusti 2016 Läs mer
Peter Winbo bredvid brandbilen från MAN. Snart rullar den upp till nacka för tjänstgöring i Södertörns brandförsvarsförbund.

I MAN:s monter är det något klarrött som lyser upp bland alla lastbilar. En närmare titt avslöjar att det är deras första brandbil på den svenska marknaden.
– Vi behöver synas på samtliga marknader, säger Peter Winbo, marknads- och kommunikationschef på MAN i Sverige.

26 augusti 2016 Läs mer
Helen Thorstensson, från Länsförsäkringar i Göteborg, och Christer Johansson, Länsförsäkringar Dalarna, sprider budskapet om att inte köra lastbil trött i trafiken. Christer Johansson har dessutom varit med och tagit fram Länsförsäkringars simulator.

Är du ibland trött under färden? Se då till att stanna och vila. Kollar du mobiltelefonen alldeles för ofta? Sluta upp med det. Annars kan det gå som Elmia Lastbils utsände som hamnade i diket i Länsförsäkringars simulator.

26 augusti 2016 Läs mer
Per Erik Österlund, Stockholms Stad, Carl-Johan Almqvist, Volvo Lastvagnar, och Mattias Nilsson, Mercedes-Benz Lastvagnar deltog i seminariet ”Förarlösa lastbilar – bara en utopi?”.

Har någon av er kört en självkörande bil? Frågan kom från panelen och ställdes till publiken på seminariet ”Förarlösa lastbilar – bara en utopi?” under Elmia LastbilFå – om ens någon – räckte upp handen. De tänkte då inte på att farthållaren var det första steget mot förarlösa fordon.

26 augusti 2016 Läs mer
Entusiasten Anders Andersson bakom ratten i Veteranlastbilshallens allra äldsta bil. En Scania-Vabis från 1913.

En hel hall vigd åt lastbilshistoria. Det kan eldsjälen Anders Andersson och hans vänner presentera på Elmia Lastbil. Här står det fullt med lastbilar från flydda tider.
– Totalt ställer vi ut 53 bilar. Så många har vi aldrig haft sedan vi började här 2010, förklarar Anders Andersson.

26 augusti 2016 Läs mer
Roland Poulsen, till vänster, med Scanvos vd Allan Andersen på en ny specialtrailer från AMT.

Scanvo lanserar en ny serie med specialtrailers på Elmia Lastbil. Totalt rör det sig om 14 modeller som alla är anpassade efter den svenska marknaden.
– Mottagandet har varit väldigt positivt, säger Roland Poulsen, vice vd för Scanvo.

26 augusti 2016 Läs mer

Det uträttades ett strongt jobb av alla deltagare när skol-SM avgjordes under Elmia Lastbil. Två SM-titlar stod på spel – maskin och lastbilsteknik respektive transport. Vinnare blev Bäckadalsgymnasiet i Jönköping och Kattegattsgymnasiet i Halmstad.

25 augusti 2016 Läs mer
Fredrik Ärlebo och Peter Olsson i det härliga solsken som strålar över Joabs monter.

En partner som finns med hela vägen. Det är budskapet som Joab förmedlar på Elmia Lastbil. I en välfylld och allsidig monter – som för dagen badar i flödande sol – visar Joab upp hela sin bredd.

25 augusti 2016 Läs mer
Anna Henebäck, till höger, och Anita Friberg finns på plats i Arbetsförmedlingens monter under hela mässan.

Bergs Fegen har flera intressanta nyheter att visa under Elmia Lastbil. Men det viktigaste i utomhusmontern är ändå timmerbilen som de tillverkat speciellt för Vretagymnasiet i Östergötland.
– Det fylls med för få chaufförer underifrån och det är ett stort problem, säger Robert Lanned, ägare och vd på Bergs Fegen.

25 augusti 2016 Läs mer
Bildtext: Från vänster, Mats Andersson, utbildningschef på Sveriges Åkeriföretag, Ted Montaigne, utredare på Transportstyrelsen, och Leif Lanninge, utbildningsansvarig för YKB på TYA.

Deadline är den 10 september. Vi pratar alltså om YKB-beviset. Men hur är egentligen läget i branschen och kommer du få ditt bevis i tid om du lämnar in alla intyg efter besöket på Elmia Lastbil? Allt detta diskuteras i veckan under rubriken ”YKB-panik” på scenen i hall D.

25 augusti 2016 Läs mer
Bildtext Thomas Bergenklev, marknadschef på VBG Group, visar upp företagets MFC-koppling som nu även finns för Dolly.

MFC-kopplingen från VBG Group Truck Equipment är en välbekant produkt. Det nya för året är att kopplingen nu också finns för Dolly.
– Det är något som efterfrågats på marknaden. Vi hoppas att det kan bli en framgång, säger företagets marknadschef Thomas Bergenklev. 

25 augusti 2016 Läs mer

En Volvo FH 500 som husbil? Jodå, det fungerar alldeles utmärkt. Hobby Fritid som berättar mer om sina specialbyggda fordon under Elmia Lastbil.
– Vi måste visa något exceptionellt som demofordon för att besökarna ska få upp ögonen, säger Nils Scheibling från Hobby Fritis i Tenhult.

25 augusti 2016 Läs mer

Kilafors är Sveriges största tillverkare av släpvagnar. Deras paroll är att åstadkomma trygga lastlösningar. I sitt utbud på Elmia Lastbil har hälsingeföretaget en Lavett som är inkluderad i mässans evenemang ”Smarta byggnationer”. En treaxlad lastväxlartipp med hydrauliskt skjutbar boggi.

25 augusti 2016 Läs mer

Miljö och säkerhet är huvudteman hos Mercedes-Benz.
– Vi vill vara innovativa i alla avseenden, förklarar Mattias Nilsson, försäljningschef för Mercedes-Benz lastbilar i Sverige.

25 augusti 2016 Läs mer

Det rådde fullt högtryck när skynket föll för Scanias nästa lastbilsgeneration.Det var mycket förväntningar, massor med folk och – inte minst – en stor härlig sol som lyste över den historiska premiären.

24 augusti 2016 Läs mer

Med sammanlagt 75 000 kvadratmeter bjuder Elmia Lastbil på ett gigantiskt mässområde. Men det är en mässa som även syns på höjden. Bland annat har Hinz Försäljnings AB, som är generalagent för Palfinger i Sverige, hissat en kran på mäktiga 165 tonmeter.

24 augusti 2016 Läs mer

Den 9 december ska vägslitagekommittén redovisa sitt uppdrag till regeringen. Kommitténs ordförande, Vilhelm Andersson, deltog i debatten ”Vinnare eller förlorare på kilometerskatten” som arrangerades på Elmia Lastbil under onsdagen. Och det var oroade åkare som han mötte på scenen.
– Vi kan tvingas stänga vårt åkeri eftersom våra kunder inte blir konkurrenskraftiga, sade Trygve Bengtson från Trygve Bengtsons Åkeri AB.

24 augusti 2016 Läs mer

Nya varumärket Dayton. En helt ny serie on/off-däck. Och två nya vinterdäck. Allt det premiärvisar Bridgestone på Elmia Lastbil. Vinterstyrdäcket W958 för 10-tons axel får lite extra uppmärksamhet i montern.
– Det är ett helt nytt däck som tål mer stryk och som är gjort för tyngre ekipage, säger Thomas Nilsson, säljare på Bridgestone.

24 augusti 2016 Läs mer

The Iron Knight. Det är så Volvo Lastvagnar väljer att kalla världens snabbaste lastbil. Den kraftfulla besten har världspremiär på Elmia Lastbil.
– Vi är väldigt stolta över att dra skynket här på Elmia, säger Hans Börjesson, Sverigechef för Volvo Lastvagnar.

24 augusti 2016 Läs mer

Se till att inte ha tråkigt på vägen till Elmia Lastbil. Den nya appen TripTale förhöjer din reseupplevelse och gör bilresan lika intressant som slutmålet. Elmia Lastbil är den första mässan i världen som är med i appen.

19 augusti 2016 Läs mer

Alla kallar honom för ”Knatte”, men smeknamnet låter lite smått när Berth Johansson deltar i SM i kran- och manöverkörning. Berth är snarare en bjässe. På förra Elmia Lastbil blev han etta och tvåa. Den här gången hägrar en SM-dubbel.

16 augusti 2016 Läs mer

Minskat luftmotstånd för lägre bränsleförbrukning, det har PLS & Sala Kaross lagt fokus på. Företaget arbetar oavbrutet med att optimera sina lastbilsskåp för en så bra aerodynamik som möjligt. Senaste resultatet av deras ansträngningar visas upp på Elmia Lastbil.

12 augusti 2016 Läs mer

Kryp ner i sittbrunnen, greppa ratten, invänta att startlamporna slocknar och – kör! Pirelli har simulatorn som gör dig till Formel 1-förare näst intill på riktigt. Under Elmia Lastbil kommer simulatorn för första och troligtvis enda gången till Sverige.Ta chansen att för några ögonblick känna dig som Lewis Hamilton eller Nico Rosberg.

09 augusti 2016 Läs mer

Ett nytt virtuellt system med fyra utplacerade kameror – lanserat av Hiab – förenklar vardagen för alla timmerbilsförare. I fortsättningen slipper föraren att kliva över i kranhytten. Med Hiabs nya HiVision-system styrs i stället virkeskranen inifrån lastbilens passagerarsäte med hjälp av VR-glasögon och manöverspakar.

03 augusti 2016 Läs mer

Det är dags för en hjälte att ta farväl. Mika Auvinens flerfaldigt prisbelönta flaggskepp Highway Hero ger sig nu ut på en sista triumffärd – bestående av två resmål fjärran från varandra. Först Quebec i Kanada och därefter Jönköping och Elmia Lastbil.

01 juli 2016 Läs mer