11 - 15 sep. 2024

5 tips inför besiktningen av ditt fordon

5 tips inför besiktningen av ditt fordon
Fredrik Gulliden, känd från tv-programmet Bilprovningen tipsar:
  1. Boka kontrollen i tid. Ofta är det högtryck på våren så var ute i god tid. Varför inte boka kontrollen redan på hösten då det ofta är lägre beläggning på kontrollerna.
  2. Säkra bord och andra tunga saker i vagnen eller bilen. Vid besiktningen görs en hård inbromsning.
  3. Ta fram bälten på baksätena. Det ingår i kontrollen att säkerställa att de finns på plats och fungerar.
  4. Kolla så att belysningen fungerar som den ska, mönsterdjup och eventuella torrsprickor i däcken samt om kulhandsken behöver smörjas på husvagnen. 
  5. Har du husbil krävs en varningstriangel och att handbromsen tar som den ska.

Innan du tar ut fordonet för säsongen är det bra att även kontrollera däckens mönsterdjup, lufttryck och eventuella sprickor.

- Det går inte nog att trycka på att ha rätt däcktryck. Har du för lågt kan det rent av vara trafikfarligt samtidigt som däckens livslängd förkortas. Har du å andra sidan för högt kan det ge sämre komfort. För att vara på den säkra sidan är det ett bra tips att kontrollera däcktrycket flera gånger per säsong, säger Fredrik Gulliden.

Övriga saker att kontrollera och tänka på innan avfärd är bromsarnas funktion och kondition. Samt att kontrollera belysningen och att ventilationen fungerar som den ska.

- Belysningen, sprickor i däck och bromsarna. Dessa tre hör till de vanligaste felen som upptäcks under besiktningen, berättar Fredrik Gulliden, stationschef på Bilprovningen i Tidaholm.

Ta även del av våra artiklar kring gasol och vikttips.