11 - 15 sep. 2024

Gasolkontroll - en billig livförsäkring

Gasolkontroll - en billig livförsäkring
– Det gäller att sköta om sin gasolanläggning, både med service och underhåll. Vissa campingar har till och med som krav att besökarna har gjort en gasolkontroll, berättar Morgan Isacson, besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Vid en gasolkontroll kontrolleras vanligen gasolanläggningens funktion, fastsättning och täthet. Slangar, rörledningar och övriga komponenter undersöks och gummipackningar byts. Därefter görs oftast en täthetskontroll för att upptäcka om det är något läckage. 

- Givet att gasolkontroll inte längre är obligatoriskt är det klokt att beställa den i samband med besiktning. Mitt tips är att kontrollera anläggningen årligen, antingen på ett besiktnings- eller serviceställe, säger Morgan Isacson på Bilprovningen.

På plats på mässan kommer Opus bilprovning erbjuda både gasolkontroll och fukttest - missa inte deras erbjudande! 

Morgan Isacson tipsar om att: 

  • Kontrollera packningar, slangar och gummimembran årligen, de har en begränsad livslängd.
  • Ta för vana att titta efter sprickor och andra ålderstecken på slangarna varje gång du byter gasoltub.
  • Slangarna åldras av väder, vind och sol. Kontrollera dem därför inför varje säsong genom att böja slangarna. Om sprickor uppstår – byt!

- Det är en billig livförsäkring som säkrar semestern. Inför varje campingsäsong bör även packningen som sitter på anslutnings- eller reduceringsventilen till gasoltuben bytas, uppmanar Morgan. 

Säkerhet framför allt

Ett ytterligare råd att ta i beaktande är att ha en gasolvarnare tillgänglig. Vid ett gasläckage varnar gasolvarnaren och du kan ta dig ut i friska luften innan det är försent. 

Om det börjar brinna i en husbil eller husvagn är brandförloppet ofta mycket intensivt och därför är det också bra att ha tillgång till både brandvarnare, brandsläckare och brandfilt om olyckan är framme. 

Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap, MSB rekommenderar att alltid ha en pulversläckare redo i fordonet som uppfyller svensk standard SS EN 3-7. Storleken bör vara minst två kilo med lägst effektivitets­-klass 13 A–70 BC, gärna högre. I större husvagnar och husbilar är rekommendationen att släckaren bör vara större än två kilo, enligt MSB. Kontrollera vad som gäller med ditt försäkringsbolag.

Vill du få fler tips på vägen? 

Läs även våra artiklar om fukttest och viktkoll - vikten av att packa rätt.