11 - 15 sep. 2024

Viktkoll - vikten av att packa rätt

Viktkoll - vikten av att packa rätt
Innan du ger dig ut på semesterresan kan det vara klokt att väga husbilen eller husvagnen. Att åka för tungt lastad är inte bara farligt, det kan även leda till att du får böter om polisen stoppar dig.

Har du ett B-körkort så får den totala vikten för bilen och husvagnen inte överstiga 3500 kilo. I dessa 3500 ingår husvagnens tjänstevikt, inklusive fordonets fasta inredning som kyl och spis och gasolflaska, samt lastvikten. Morgan Isacson, besiktningsansvarig på Bilprovningen rekommenderar att väga fordonet inför varje säsong.

- Det är även en säkerhetsfråga. Ju tyngre du lastar desto snabbare slits bromsar, styrning och däck och det blir en högre bränsleförbrukning. 

 Fundera på om du verkligen behöver fulla tankar med vatten när du är ute och kör. Stannar du på campingplatser går det att fylla dem på plats för att inte riskera övervikt när vagnen eller bilen rullar. Avloppsvattnet kan du tömma innan du ger dig av, tipsar Morgan Isacson om.  

- Se till att kolla upp vad som kan köpas, hyras eller lånas på plats på campingen. Avgör om du verkligen behöver ha exempelvis grillutrustning och cyklar i lasten. Det som går att få tag på där du stannar kan spara mycket vikt i fordonet, avslutar Morgan.  

Tänk på att:

  • Räkna av passagerarnas vikt från lastvikten för att få fram vikten du kan lasta.
  • Tunga föremål ska placeras så långt fram och så långt ner som möjligt för att de inte ska fara runt i fordonet, förklarar Morgan Isacson. Om du har hund så ska  den vara fastspänd.  
  • Res med tom vattentankt och fyll på när du ankommer destinationen.
  • Fyll inte kylskåpet med mer än resproviant. Handla resten på plats.
  • Använd lätt porslin av exempelvis bambu. 
  • Packa lättare och använd möjligheten att tvätta på campingen och hyra utrustning
  • Totalvikten aldrig får överskrida 3500 kilo för hela ekipaget om du har B-behörighet. 

Är du osäker på ditt fordons lastvikt?

Transportstyrelsen har en släpvagnskalkylator där man kan slå in fordonets och släpets registreringsnummer och få fram hur mycket man får lasta.

Vill du få fler tips på vägen? 

Läs även våra artiklar om gasolkontroll och fukttest som sparar både tid och pengar