Nyheter

Ann Kittendorff och Tanja Lundberg, båda projektledare för Produktionsmässorna ger en inblick i vad som kommer att fylla arenan 2018.

Det är mindre än ett halvår kvar till dess att portarna slås upp till Produktionsmässorna. Vad händer just nu och vad kommer arenan fyllas av? Vi möter projektledarna för en liten pratstund.

11 december 2017 Läs mer
Talarna på seminariet, från vänster: moderator Tanja Lundberg Elmia, Ove Leichsenring SWIRA, Johan Frisk OpiFlex och Ingemar Reyier Robotdalen.

Sverige står inför utmaningen att transformera företag inom industri i den tekniska revolution som vi befinner oss i. För de små och medelstora företagen, SMF, som är de mest utsatta finns det hjälp att få och anpassade lösningar att investera i, för att vara fortsatt konkurrenskraftiga. Detta diskuterades på ett seminarium som Elmia Produktionsmässor och Vinnova-projektet ”Producera i Sverige bjöd in till under Elmia Subcontractor.

29 november 2017 Läs mer
Från vänster: Några av kvällens vinnare var Victor Jönsson och Victor Brickling, Lunds tekniska Univ (Ung Framtid), Nils Levin (Hederspriset), Jan Persson, Nordic Surf Development (Miljö) och Hans Brännström, Välinge Innovation (Plastovation).

Plastovationer Awards delades ut vid en middagstillställning i samband med Elmia Subcontractor i Jönköping. Elmia Polymer var stolt middagspartner. Priserna delades ut till företag och universitetsstuderande som med sina innovationer och masteruppsatser visat prov på, hur polymera material kan användas när de är som bäst.

21 november 2017 Läs mer
Peter Bryntesson på Fordonskomponentgruppen (FKG).

De traditionella svenska industrierna måste anamma den nya tekniken och automatisera mer, annars tappar vi konkurrenskraften.

Det menar Peter Bryntesson på Fordonskomponentgruppen (FKG).

– Det är stora förändringar på gång, säger han under en konferens om robotiserad automation på Elmia i Jönköping.

30 oktober 2017 Läs mer
Johan Harvard, kansliråd på Näringsdepartementet

Automation och robotar är framtiden, en framtid som faktiskt redan är här. Men i Sverige står försäljningen stilla just nu och vi blir omkörda av andra länder. Med regeringens satsning på ett nytt automationsprogram finns möjligheter för företag att stärka sin konkurrenskraft. Det var ett av budskapen på konferensen om robotbaserad automation på Elmia i Jönköping i september.

19 september 2017 Läs mer
Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team. Solbilen kommer att finnas på Produktionsmässorna.

Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team under Elmia Subcontractor i fjol och resultatet visas på Produktionsmässorna i maj nästa år.
– Höghållfasta stål är framtiden. Det handlar om resursutnyttjande och att ha rätt stål i rätt applikation, säger Pierre Bergsten, Production Efficiency Specialist på SSAB.

19 september 2017 Läs mer
Elmia lanserar nya mässan Elmia 3D

Elmia lanserar Elmia 3D, en ny mässa inom additiv tillverkning för en bransch som växer och utvecklas snabbt. Tekniken möjliggör produktion utan begränsningar vad gäller både form och material. Mässan blir unik i sitt sammanhang då den adderas till det starka industriklustret och kommer att arrangeras parallellt med fem produktionsmässor på Elmia, 15–18 maj 2018.

19 juni 2017 Läs mer

Det går bra nu.

Svenska underleverantörer redovisar ett bättre slut på 2016 och en bättre början på 2017 än förväntat. Detta enligt Underleverantörsbarometern som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf. Ändå höjs ett varningens finger.

-         Visst finns det tillväxt och jobb i de mindre och medelstora företagen. Vad entreprenörerna behöver nu är kapital för att finansiera sina kunder och det uppstår problem när bankerna inte vill ta någon risk. Bristen på kapital riskerar helt enkelt att bli en bromskloss för den positiva utvecklingen och detta måste vi finna en lösning på, menar Anders Ekdahl, VD Svensk Industriförening Sinf.

07 februari 2017 Läs mer

Sveriges största industrievent, Elmia Subcontractor, har återigen stärkt sin position som den främsta marknadsplatsen. Med nya affärer och viktiga diskussioner.

– Vi lyfter industrins centrala frågor just idag, visar på morgondagens tekniska möjligheter och förstår kraften i ett handslag vid affär, säger Karla Eklund, mässansvarig Elmia Subcontractor.

11 november 2016 Läs mer

Unika produkter, nya material och innovativa konstruktioner. Innovationsarenan Subcontractor InnoDex har de senaste åren lockat mängder av designers och konstruktörer under Elmia Subcontractor. Så också i år.

10 november 2016 Läs mer

Det är gott om nya innovationer på Elmia Subcontractor. Tyska Freudenberg, världsledande inom tätningsteknologi, visar bland annat ett nytt polyurethanmaterial och ett nytt fluorgummi för axeltätningar.

09 november 2016 Läs mer

AnVa Polytechs miljögummi fick självaste Volvo Cars att spetsa öronen. I dag samarbetar företagen framgångsrikt – vilket framgick på Elmia Subcontractor.

09 november 2016 Läs mer

Tuffare krav om en tystare ljudmiljö har fått Horda Stans att vässa sin tillverkning. Det småländska företaget satsar hårt på återvunnen textil- och polyesterfiber ­– som anses ha mycket goda ljuddämpande egenskaper, som de visar på Elmia Subcontractor.

08 november 2016 Läs mer

För två år sedan började Fristad Plast tillverka blad i bioplast till Salmings innebandyklubbor. Det var något som gick hem hos spelarna.

08 november 2016 Läs mer

Efter succén med fyra parallella industrimässor våren 2016 växer konceptet. I maj 2018 adderas plastbranschens Elmia Polymer som ett starkt komplement.

10 januari 2017 Läs mer
Serien Linea från TENTE går att designa efter kundens behov.

En företagslogga är inga problem. Eller en symbol för den avdelning som vagnen tillhör. På Elmia Subcontractor visar TENTE vilka oändliga möjligheter som serien Linea erbjuder kunden.

– Vår lösning med mönster på hjulen är unik, säger Linus Snis som jobbar med marknadsföring på TENTE Skandinavien.

25 oktober 2016 Läs mer

Miljögummit från AnVa Polytech minskar såväl koldioxidutsläppet som oljebehovet – men har samma egenskaper som traditionellt gummi. Sedan början av året används materialet till Volvo Cars chassipluggar.

– Det är miljögummit som sticker ut i vår monter på Elmia Subcontractor, säger Bo Norlin, vd på det värmländska företaget.

17 oktober 2016 Läs mer
Foto:Indmatec GmbH. De starka egenskaperna hos 3D-printade tätningsringar av PEEK-polymeren gör att de kan installeras som verksamma komponenter i ett fordons drivlina.

Hittills har metall varit det självklara materialvalet i komponenter för till exempel bilmotorer. Nu kommer plaster med samma starka egenskaper, till en tredjedel av vikten. PEEK är en polymer, som med 3D-printing kan ge stora fördelar i hela industrin.

10 oktober 2016 Läs mer
Delägarna, från vänster, Jacob Lundin Cim Bergdahl och Tomas Burman på BLB Industries visar upp ”The Box” hos Bosch Rexroth.

”The Box” är namnet på en av världens största och snabbaste 3D-printer. Den är tillverkad av BLB Industries i Värnamo och finns att se på Elmia Automation.

Christer Wahlquist, Nolato

Från liten latexfabrik i Torekov till stor plastkoncern med globala kunder. Receptet till Nolatos snart 80-åriga framgångsresa stavas mervärde för kunden och att bygga långsiktigt.

29 mars 2016 Läs mer
Patrick Carey, Stratasys, huvudtalare på Elmia Subcontractors konferens om additiv tillverkning.

Det är inte själva 3D-printern utan förståelsen och kunskapen om dess möjligheter som kan göra företaget till vinnare. Det menade årets huvudtalare på Elmia Subcontractors konferens om additiv tillverkning, Patrick Carey, Stratasys.

12 november 2015 Läs mer

Stålbalksbron över järnvägen i Linghem, Östergötland, börjar bli sliten. Därför bygger just nu Trafikverket Sveriges första vägbro i fiberkomposit.

18 juni 2015 Läs mer
Film:

Jeremiah Dutton KMX-Group (Trifilon/ Cliff) och hans föredrag Hampa + kolfiber = high-tech för Volkswagen på Elmia Polymer 2015.

22 maj 2015 Läs mer
Polymermässan i Jönköping istället för jobbet på Mälarplast i Eskilstuna. Det sörmländska plastlegotillverkaren använde mässan till personalvård och kompetenshöjning och drog söderut i samlad trupp.

Mälarplast i Eskiltuna hade helstängt fredagen den 24 april och det berodde varken på klämdagar eller influensatider. Skälet var att hela produktionsgänget befann sig på Elmia Polymer i Jönköping.

22 maj 2015 Läs mer
Film:

AutomaTHINK paneldiskussion på PlasTacticscenen, Elmia Polymer 2015.
Är regeringens satsning på innovationer och internationalisering en satsning?

27 april 2015 Läs mer
Affärer på mässgolvet

Elmia Polymer befäste återigen sin position som Skandinaviens största renodlade mässa för plast- och gummiindustrin. Mässan samlar hela branschen och är en viktig arena både för att skapa kontakter och utveckla samarbeten. Det gjordes många affärer direkt på mässgolvet.

24 april 2015 Läs mer
Branschen är i behov av föryngring. En drivande kraft i arbetet att få bättre fart på nyrekryteringen är Thomas Andersson, vd på Jönköpingsföretaget Resinex Nordic AB.

Gäller det teknik och produktion faller framtidsvyerna lätt på plats.Men det långa perspektivet borde vara lika självklart när det handlar om bemanning.
– Den som vill in i plastindustrin kommer alltid ha jobb, hävdar Thomas Andersson, vd på Resinex Nordic AB.

24 april 2015 Läs mer
Ulf Hjalmarsson, till vänster, och Jonas Laigar är väldigt nöjda med de besökare som dykt upp i montern på Elmia Polymer.

BHV Verktyg i Bredaryd satsade på en 5-axlig höghastighetsfräs i höstas. Med sju stycken palettstationer utnyttjar maskinen tiden till max.
– Vi är i full gång med att erbjuda våra tjänster, säger Ulf Hjalmarsson, från BHV.

23 april 2015 Läs mer
Björn Florman, Materialbiblioteket

De drar ögonen till sig och väcker många tankar – alla vackra och spännande produkter som Materialbiblioteket har tagit med sig till PlasTactic, Elmia Polymers inspirationsforum. Bioplast, plast framställt av biologiska råvaror, erbjuder många möjligheter och PlasTactic är rätta platsen för att prata plast och framtid.

23 april 2015 Läs mer
Fullsatt föredrag.

Det finns ett allt större intresse för metallersättning och det visade sig inte minst under Fokus: Konstruktion på Fokusscenen. Extra stolar fick bäras dit för att alla skulle få möjlighet att se föreläsningen.
– Vi klarar riktigt, riktigt höga laster med moderna konstruktionsmaterial, sade Magnus Ullman, teknisk chef på Erteco Rubber & Plastics.

23 april 2015 Läs mer
Film:

Anders Ekdahl, VD Sinf och ordförande AutomaTHINK presenterar Sinfs Underleverantörsbarometer inkl Automationsindex och Plastbarometern på Elmia Polymer 2015.

23 april 2015 Läs mer
Anders Ahlström, Ingemar Reyier och Ove Leichsenring.

Varje dag erbjuder Elmia Polymer olika teman för besökarna. Onsdagens tema är Fokus: Automation med föredrag och case från verkligheten. Automationscentralen finns dessutom representerade på mässan under alla dagar.

22 april 2015 Läs mer
Tobias Myrberg och Dan Carlsson från Centramec.

Att synas på Elmia Polymer är något självklart för Centramec. Tillsammans med Rapid har de i år en utställningsyta på 100 kvadratmeter, med flera produkter i montern.
– Mässan är oerhört viktig för oss. Vårt deltagande visar att vi satsar på framtiden, säger Dan Carlsson, vd på företaget.

22 april 2015 Läs mer
Helen Feng

Helen Feng, från ABB Canada, besökte under tisdagen och onsdagen Elmia Polymer. Som Global Industry Segment Manager tror hon på en ljus framtid inom automationsindustrin. Feng blev också positivt överraskad över besökarna på mässan.
– Hit kommer inte vem som helst. Besökarna på Elmia Polymer vet vad de söker och har goda kunskaper i frågan.

22 april 2015 Läs mer
Anders Ekdahl, vd på Sinf, presenterade Underleverantörsbarometern för årets första kvartal på Elmia Polymer.

Allt fler företag investerar i automation och förväntar sig en ökad orderingång. Samtidigt som färre nyanställer. Det visade Underleverantörsbarometern som Svensk Industriförening presenterade under Elmia Polymer.
– Det beror på en kombination av krav på ökad internationell konkurrenskraft, brist på utbildad arbetskraft och höjda arbetsgivaravgifter för unga, säger Anders Ekdahl, vd på Sinf.

21 april 2015 Läs mer
Carola Öberg, Regeringens Innovationsråd, Andreas Uhmeier, Almi, Kenneth Klint, Plastinject, samt Anders Ekdahl, Sinf, diskuterade regeringens satsning på 226 miljoner kronor på innovationer och export under Elmia Polymer.

Är regeringens satsning på innovationer och export verkligen en satsning? Det var huvudfrågan under den första paneldebatten på Elmia Polymer 2015.

21 april 2015 Läs mer
Foto: AIRBURG

Tyska Arburgs 3D-Freeformer för tillverkning av plastdetaljer har mötts av ett mycket stort intresse. Nu är maskinen här i Sverige. Arburgs svenska återförsäljare Rafo AB bjuder på en efterlängtad premiär under Elmia Polymer.

09 april 2015 Läs mer
Karl Malmvall, frilansande designer

Vid sidan av designers och konstruktörer lägger Elmia Polymer även stor vikt vid att locka slutkunder från bland annat fordonsindustrin,förpackningsindustrin, samt trä- och möbelindustrin.

27 mars 2015 Läs mer
Björn Florman, Materialbiblioteket.

Design och konstruktion är grundläggande stadier på vägen till en genomförd affär. På Elmia Polymer 2015 läggs grunden på flera sätt, inte minst genom inspirationsforumet PlasTactic. Där synas nya material, tillverkningsmetoder och tankesätt inom exempelvis metallersättning, bioplaster och kompositer.

27 mars 2015 Läs mer
Michael Jonsson, VD AD-plast

Ett annorlunda företag i en intressant bransch med stora karriärmöjligheter. Så beskrivs AD-plast av VD:n Michael Jonsson.
– Vi ser oss själva som ett tjänsteföretag som hittar egna vägar.

12 mars 2015 Läs mer

Rekrytering och föryngring. Det är nödvändiga ting för svensk industri. Men det kräver att de unga ges chansen på allvar. Som hos Stebro Plast i Broaryd.

05 mars 2015 Läs mer
Andreas Bladh, marknadschef och delägare Quiptec

Redan nu står det klart att Elmia Polymer blir årets händelse för svensk plast- och gummiproduktion. Mässan var nästan helt fullbokad i februari och många ser fram mot ett välpackat program med fokus på nya affärer i en expansiv bransch.

26 februari 2015 Läs mer
Jacob Nilsson, VD Axjo

Trätrummor var under lång tid standard för förvaring av ­kablar, trådar och kätting. Sen bröt Axjo ny mark med emballagelösningar i polymera material. Idag har företaget 800 olika produktvarianter och en tillverkning där samtliga processer är automatiserade.

19 februari 2015 Läs mer

Svensk tillverkningsindustri har fått en ny viktig marknadsplats för affärer och kunskap. Elmia Verktygsmaskiner är en komplett produktionsteknisk mässa med allt inom verktygsmaskiner, verktyg och mätteknik. Mässan går parallellt med de båda väletablerade mässorna Elmia Automation och Elmia Svets- och Fogningsteknik – ett starkt sällskap med fokus på global konkurrenskraft och fler exportaffärer.

19 februari 2015 Läs mer
Pär Wik, försäljnings- och marknadschef på Trioplast/Ekmans med nya bioplastpåsen av bland annat ostronskal som Åhléns använder. Foto: Creative Commons

Återanvändning, återvinning och förnyelsebar råvara – tre ben som Trioplast står på i tillverkningen av miljövänliga produkter. Utmaningen är att hitta en lönsam tillverkningsprocess av det tredje benet.
– Det finns alltid en punkt i volymen man måste över för att nå framgång. Ska man upp där så får det inte vara någon stor skillnad på priset, säger Pär Wik, försäljnings- och marknadschef på Trioplast/Ekmans.

19 februari 2015 Läs mer

Svensk tillverkningsindustri får en ny mässa och mötesplats på Elmia i Jönköping 2016. Mässan Elmia Verktygsmaskiner hamnar direkt i ett starkt sällskap tillsammans med de båda väletablerade mässorna Elmia Automation och Elmia Svets- och Fogningsteknik.

12 februari 2015 Läs mer
Christian Hiljemark, vd Battenfeld Sverige AB

Tisdagen den 21 april startar Elmia Polymer i Jönköping. Redan nu är 80 procent av monterutrymmet bokat – och i stort sett resten är reserverat.
– Vi är den enda renodlade plastmässan i Sverige med maskiner i drift. Det är den unika atmosfären som gör Elmia Polymer så populär, säger Lina Galow, projektledare för Elmia Polymer. 

23 januari 2015 Läs mer
Under PlasTactic håller Paula Martirez föredrag om ”Framtidens polymera material” och kommer då att berätta och visa exempel på nya polymera material tillverkade av cellulosa, som exempelvis dessa sfärer.

Allt talar för att framtidens polymerer tillverkas av naturliga råvaror som sockerrör, majs och trä.
– Det finns en tydlig materialtrend där man försöker få naturen att bete sig som plast, och här är Sverige ett föregångsland, säger Björn Florman, grundare av Materialbiblioteket. 

23 januari 2015 Läs mer
Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM, deltar i diskussionen med Naturskyddsföreningen på Elmia Polymer. Foto: IKEM.

Farligt eller ofarligt? Hållbart eller inte hållbart? De frågorna kan få sitt svar under Elmia Polymer där IKEM och Naturskyddsföreningen deltar i en paneldebatt om plastens fördelar och utmaningar.

23 januari 2015 Läs mer
Under PlasTactic kan industridesigners, produktutvecklare och konstruktörer ta del av trender och utveckling på materialsidan.

Under Elmia Polymer 2015 arrangeras återigen utställningen PlasTactic – en inspirationsarena fullspäckad med materialnyheter och trender inom produktion. Ett inslag i utställningen är att belysa plastens egenskaper som lättviktsmaterial. PlasTactic 2015 gästas bland annat av Trifilon-Cliff som har utvecklat en naturfiberkomposit.
– PlasTactic är årets effektivaste mötesplats för den växande plastindustrin, säger Björn Florman, grundare av Materialbiblioteket.

01 december 2014 Läs mer