19 - 22 maj 2026

Från avfall till resurs – KD Feddersen tar ansvar hela vägen

Från avfall till resurs – KD Feddersen tar ansvar hela vägen
Inte många bolag kan stoltsera med att ta ansvar i alla led av produktionen – såväl som återvinningen av det material som tillverkats. Men det kan KD Feddersen. Martin Karlsson, Technical Sales Support Service, berättade mer om hur kretsloppet på företaget går till.

KD Feddersen är ett internationellt handels- och distributionsföretag som specialiserar sig på plast- och kemikalieindustrin. Företaget grundades 1949 och har sitt huvudkontor i Hamburg, och det svenska kontoret ligger i Värnamo och servar hela Norden. Martin Karlsson arbetar på KD Feddersen som Technical Sales Support i Värnamo. Han berättar:

- Vi på KD Feddersen gör allt inom plastindustrin- allt från försäljning av råvara, försäljning av producerande maskin och kringutrustning och slutligen även återvinning av det använda materialet. Så en full cykel med samma material, kan man säga.

”Active melt control”

En av nyheterna som finns med i årets monter är KD Feddersens Active Melt Control, en ny teknologi som används i plastbearbetningsmaskiner för att förbättra kvaliteten och effektiviteten i tillverkningsprocessen. Enkelt förklarat handlar det om ett system som övervakar och kontrollerar smältan av plast under formningsprocessen.

– Active melt control är en nyhet vi släppte precis innan mässan och som vi nu demonstrerar här på plats på Elmia Polymer. Det är system framtaget för att hjälpa till att göra plasttillverkningen mer exakt och pålitlig. Det används framför allt för att mäta viskositeten i återanvänt material, där maskinen kan avgöra hur lättflytande materialet är och göra rätt inställningar på egen hand utefter det.

Tar ansvar för återvinningen

KD Feddersen har ett uttalat starkt fokus på hållbarhet, vilket går hand i handske med ett av årets tre mässteman för Elmia Polymer; Hållbar industri. Martin beskriver hur processen för plaståtervinning kan gå till hos KD Feddersen:

– Vi hjälper våra kunder att återvinna plastmaterial genom insamling av plastavfall från olika källor. Det sorteras och rengörs för att ta bort föroreningar, och mals sedan ner till små bitar. De små plastbitarna smälts och omformas till nya pellets, som sedan testas för att säkerställa kvaliteten. De återvunna pellets används som råmaterial för att tillverka nya plastprodukter, vilket bidrar till att minska miljöpåverkan och stödjer en cirkulär ekonomi. Genom den här kedjan bidrar KD Feddersen till att minska miljöpåverkan av plastavfall, främja cirkulär ekonomi och stödja hållbara tillverkningsmetoder.

Bildtext: KD Feddersen tar ansvar för hela kedjan i platsproduktionen, berättar Martin Karlsson Technical Sales Support Service på företaget.