Nyheter

Det är på renodlade polymermässor som Polykemi hittar rätt. Hos företaget finns kunderna både bland besökare och andra utställare.

– På Elmia Polymer ligger fokus på rätt klientel för oss som leverantör av högkvalitativa och kundanpassade plastmaterial, säger Gustav Hugoson, säljare på företaget, som ställer ut tillsammans med dotterbolaget Rondo Plast som firar 40 år.

15 januari 2020 Läs mer
Mape Plastics presenterar nytt samarbete på Elmia Polymer

På Elmia Polymer i maj presenterar Mape Plastic sitt nya samarbete med tyska Lanxess. Samarbetet innefattar det tyska företagets High Performance Material-division.

18 december 2019 Läs mer
Den som heter Image: Tempererare från Single som sparar 40 procent av energin och kan minska cykeltiderna med 15 procent.

Debatten om plastens vara eller icke vara pågår ständigt.

På Elmia Polymer vill Green & Co belysa vikten av återvinning och därmed generera ökad energieffektivitet inom branschen.

29 oktober 2019 Läs mer
Saxe uppmanar fler att ställa ut på Elmia Polymer

Sex parallella mässor lyfte Elmia Polymer till nya höjder. Resultatet blev en bredare och mer kvalitativ publik. Det tycker Mathias Uddenberg, platschef på Saxe Nordic Plast i Sverige.

– Det är viktigt att vi har en stor mässa i Skandinavien, men då gäller det att företag tar sig dit och ställer ut.

24 september 2019 Läs mer
Anders Friborg, ordf. PMG

...ordförande för Plastmaskingruppen, PMG, som nyligen avtalat med Elmia Polymer om en förmånlig utställar-rabatt. Varför ska era medlemmar ta den här chansen?

19 juni 2019 Läs mer
Michael Hiljemark, tv, och Christian Hiljemark från Battenfeld.

Battenfeld har varit en trogen utställare sedan Elmia Polymer startade. Något som har resulterat i flera nya kunder och en ökad omsättning. Mycket tack vare de parallella mässorna som har lockat nya kunder till montern.

11 april 2019 Läs mer

Vill du automatisera din verksamhet? Men känner att du inte riktigt vet var du ska börja? Då ska du ta kontakt med projektet Pilar som tjuvstartade på Elmia Produktionsmässor i våras. I september drog arbetet i gång på allvar och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sitt intresse.

04 oktober 2018 Läs mer
Tomas Berg, General Manager på Schunk i Sverige, möter elever under Elmia Produktionsmässor 2018.

Det är viktigt att välkomna ungdomarna som besöker Elmia Produktionsmässor. Det menar Tomas Berg, General Manager på Schunk i Sverige, som upplevde en av karriärens höjdpunkter under mässans avslutande dag i maj.

01 oktober 2018 Läs mer
Flera affärer genomfördes på Elmia Produktionsmässor och utställarna vittnade om rekord i antalet leads.

Flera affärer, rekordmånga leads och ett högtryck på mässgolvet tack vare stärkt konjunktur. Så kan Elmia Produktionsmässor 2018 sammanfattas.

19 juni 2018 Läs mer
De små och medelstora företagen vågar tro på fortsatt tillväxt vilket ger ökade investeringsbehov.

Investeringsbehovet bland små och medelstora företag börjar ta fart. Det visar den undersökning som Qimtek genomförde inför Elmia Produktionsmässor. Över hälften av de företag som har svarat planerar att investera mer i år jämfört med förra året.

19 juni 2018 Läs mer

Svensk industri går för högtryck och står inför teknikskiften som kommer att förändra hela tillverkningsindustrin. Det var tydligt när Elmia Produktionsmässor bekräftade sin plats som Sveriges viktigaste arena för produktion inom tillverkande industri. Under fyra mässdagar genomfördes flera nya affärer och de hetaste framtidsfrågorna diskuterades.

22 maj 2018 Läs mer
Dennis Zielinski berättar att det går att simulera hur plast kommer att reagera om det utsätts för tio år i solen.

Hur kommer din färdiga plastprodukt att se ut efter att ha stått ute i solen i tio år? Eller hur kommer produkten att nötas eller slitas? Cromocol Scandinavia är proffs inom området och kan tack vare speciell labteknik simulera verkligheten.

18 maj 2018 Läs mer
Björn Florman under föreläsningen ”Framtidens hållbara plaster” på Elmia Polymer.

Framtidens hållbara plaster kommer fortfarande att tillverkas av olja. Vilket leder till ett större ansvar att ta hand om plasten. Svaret är cirkulär ekonomi. Det menar Björn Florman, grundare av Materialbiblioteket, som föreläste på Elmia Polymer.

17 maj 2018 Läs mer
Peter Rosengren, till vänster, tillsammans med hela gänget från Polykemi under Elmia Polymer.

Polykemi firar 50 år med att visa den nya produktfamiljen Scanrex på Elmia Polymer. Extrema mekaniska egenskaper och mycket höga användningstemperaturer är två av materialets unika egenskaper.

17 maj 2018 Läs mer
Jeremiah Dutton föreläste på Stora scenen i Lobby Syd under Elmia Polymer.

Resursbrist, ökad urbanisering och växande intresse för delningsekonomi. Allt detta skapar ett behov för en övergång från linjär till cirkulär ekonomi. Men vad innebär det för plastbranschen? Det svaret gav Jeremiah Dutton, grundare av Trifilon, under sin föreläsning på Elmia Polymer.

16 maj 2018 Läs mer
Staffan Reimendal, till vänster, tillsammans med Jens Thor Hansen, Managing Director för Engel Scandinavia.

Alltid korrekt vikt, optimal låskraft och mest gynnsamma formtemperatur med minsta möjliga energiåtgång. På Elmia Polymer fokuserar Engel på smarta produkter som i slutändan innebär pengar att tjäna för kunden.

16 maj 2018 Läs mer

Plastens framtid är ljusare än någonsin. Så länge som vi bara använder den på rätt sätt. Det är den röda tråden på Elmia Polymer. Kom hit och inspireras av nya material, spännande innovationer och inspirerande föredrag.

15 maj 2018 Läs mer
Anders Friborg bredvid doseringsenheten för flytande silikon från Elmet. Foto: Elmia.

Saxe lanserar en unik kalibreringstjänst av formsprutningsmaskiner under Elmia Polymer. Tack vare tjänsten kan du få din maskin godkänd enligt en särskild standard. Något som är av yttersta vikt när produkterna har särskilt höga krav.

15 maj 2018 Läs mer

Investeringsbehovet bland små och medelstora företag börjar ta fart. Det visar den undersökning som Qimtek genomför inför Elmia Produktionsmässor. Över hälften av de företag som har svarat planerar att investera mer i år jämfört med förra året.

14 maj 2018 Läs mer
Per Gustavsson i föreläsning om informationssäkerhet och de tre största hoten är för industrin. Men även enkla åtgärder för att skydda sig mot hoten.

Det kan vara en bluffaktura på mejl. Eller ett utpressningsprogram som låser alla filer. Är din verksamhet på något sätt uppkopplad så har du utmaningar med företagets informationssäkerhet. Men lugn, på Elmia Produktionsmässor får du enkla tips och råd från sju av Sveriges främsta experter inom ämnet.

09 maj 2018 Läs mer
Elmia Produktionsmässor invigs tisdagen den 15 maj. På plats finns representanter från industrins branschföreningar för att samtala kring de viktigaste frågorna för framtiden.

Sex mässor och 475 utställare. Det gör Elmia Produktionsmässor till Sveriges viktigaste arena för produktion inom tillverkande industri. Var med redan vid invigningen för att höra vad industrins branschföreningar ser för möjligheter och utmaningar i framtiden.

03 maj 2018 Läs mer
Roboten Pepper och åttaåriga Rut inviger Elmia Produktionsmässor.

Elmia Produktionsmässor, 15–18 maj, invigs av roboten Pepper och åttaåriga Rut. Tillsammans gör de en spektakulär entré på scenen för att symboliskt klippa invigningsbandet. Med invigningen sätter Elmia Produktionsmässor fokus på en av de viktigaste frågorna för framtidens industri.

27 april 2018 Läs mer
Rafo Arburg 35208 Freeformer, en unik 3D-printer som använder vanligt standardgranulat

En unik 3D-printer blir det stora dragplåstret i plastföretaget Rafos monter under mässdagarna på Elmia Polymer.
– Mig veterligen är detta den enda printern i hela världen med denna specifika egenskapen vilket gör den till något unikt, säger Rafos operativa chef Anders Jungert.

17 april 2018 Läs mer
Trifilon var med i programmet för Elmia Polymer redan 2015 och pratade då om sina innovativa material. I år är de tillbaka för första gången med en egen monter.

Trifilon hade en hög målsättning inför 2018. Att börja testa återvunnen plast som bas i BioLite. Det har gått över förväntan. Redan nu finns materialet hos flera tillverkare och det visas även under Elmia Polymer.

30 mars 2018 Läs mer

15-18 maj samlas Sveriges tunga produktionskompetens från sex branscher inom tillverkningsindustrin på Elmia Produktionsmässor i Jönköping. Brännande ämnen inom framtidens industri lyfts och mässorna tar ny höjd när de kopplar upp sig till molnet.

07 mars 2018 Läs mer
Christian Hiljemark, till höger, tillsammans med sin bror Michael Hiljemark. Foto: Battenfeld

En och samma operatörsmeny, bättre överblick över processen och integrerat med Internet of Things. Det är fördelarna med den nya maskinstyrningen som Battenfeld Sverige visar på Elmia Polymer.

26 februari 2018 Läs mer
Ann Kittendorff och Tanja Lundberg, båda projektledare för Produktionsmässorna ger en inblick i vad som kommer att fylla arenan 2018.

Det är mindre än ett halvår kvar till dess att portarna slås upp till Produktionsmässorna. Vad händer just nu och vad kommer arenan fyllas av? Vi möter projektledarna för en liten pratstund.

11 december 2017 Läs mer
Talarna på seminariet, från vänster: moderator Tanja Lundberg Elmia, Ove Leichsenring SWIRA, Johan Frisk OpiFlex och Ingemar Reyier Robotdalen.

Sverige står inför utmaningen att transformera företag inom industri i den tekniska revolution som vi befinner oss i. För de små och medelstora företagen, SMF, som är de mest utsatta finns det hjälp att få och anpassade lösningar att investera i, för att vara fortsatt konkurrenskraftiga. Detta diskuterades på ett seminarium som Elmia Produktionsmässor och Vinnova-projektet ”Producera i Sverige bjöd in till under Elmia Subcontractor.

29 november 2017 Läs mer
Från vänster: Några av kvällens vinnare var Victor Jönsson och Victor Brickling, Lunds tekniska Univ (Ung Framtid), Nils Levin (Hederspriset), Jan Persson, Nordic Surf Development (Miljö) och Hans Brännström, Välinge Innovation (Plastovation).

Plastovationer Awards delades ut vid en middagstillställning i samband med Elmia Subcontractor i Jönköping. Elmia Polymer var stolt middagspartner. Priserna delades ut till företag och universitetsstuderande som med sina innovationer och masteruppsatser visat prov på, hur polymera material kan användas när de är som bäst.

21 november 2017 Läs mer
Peter Bryntesson på Fordonskomponentgruppen (FKG).

De traditionella svenska industrierna måste anamma den nya tekniken och automatisera mer, annars tappar vi konkurrenskraften.

Det menar Peter Bryntesson på Fordonskomponentgruppen (FKG).

– Det är stora förändringar på gång, säger han under en konferens om robotiserad automation på Elmia i Jönköping.

30 oktober 2017 Läs mer
Johan Harvard, kansliråd på Näringsdepartementet

Automation och robotar är framtiden, en framtid som faktiskt redan är här. Men i Sverige står försäljningen stilla just nu och vi blir omkörda av andra länder. Med regeringens satsning på ett nytt automationsprogram finns möjligheter för företag att stärka sin konkurrenskraft. Det var ett av budskapen på konferensen om robotbaserad automation på Elmia i Jönköping i september.

19 september 2017 Läs mer
Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team. Solbilen kommer att finnas på Produktionsmässorna.

Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team under Elmia Subcontractor i fjol och resultatet visas på Produktionsmässorna i maj nästa år.
– Höghållfasta stål är framtiden. Det handlar om resursutnyttjande och att ha rätt stål i rätt applikation, säger Pierre Bergsten, Production Efficiency Specialist på SSAB.

19 september 2017 Läs mer
Elmia lanserar nya mässan Elmia 3D

Elmia lanserar Elmia 3D, en ny mässa inom additiv tillverkning för en bransch som växer och utvecklas snabbt. Tekniken möjliggör produktion utan begränsningar vad gäller både form och material. Mässan blir unik i sitt sammanhang då den adderas till det starka industriklustret och kommer att arrangeras parallellt med fem produktionsmässor på Elmia, 15–18 maj 2018.

19 juni 2017 Läs mer

Det går bra nu.

Svenska underleverantörer redovisar ett bättre slut på 2016 och en bättre början på 2017 än förväntat. Detta enligt Underleverantörsbarometern som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf. Ändå höjs ett varningens finger.

-         Visst finns det tillväxt och jobb i de mindre och medelstora företagen. Vad entreprenörerna behöver nu är kapital för att finansiera sina kunder och det uppstår problem när bankerna inte vill ta någon risk. Bristen på kapital riskerar helt enkelt att bli en bromskloss för den positiva utvecklingen och detta måste vi finna en lösning på, menar Anders Ekdahl, VD Svensk Industriförening Sinf.

07 februari 2017 Läs mer

Sveriges största industrievent, Elmia Subcontractor, har återigen stärkt sin position som den främsta marknadsplatsen. Med nya affärer och viktiga diskussioner.

– Vi lyfter industrins centrala frågor just idag, visar på morgondagens tekniska möjligheter och förstår kraften i ett handslag vid affär, säger Karla Eklund, mässansvarig Elmia Subcontractor.

11 november 2016 Läs mer

Unika produkter, nya material och innovativa konstruktioner. Innovationsarenan Subcontractor InnoDex har de senaste åren lockat mängder av designers och konstruktörer under Elmia Subcontractor. Så också i år.

10 november 2016 Läs mer

Det är gott om nya innovationer på Elmia Subcontractor. Tyska Freudenberg, världsledande inom tätningsteknologi, visar bland annat ett nytt polyurethanmaterial och ett nytt fluorgummi för axeltätningar.

09 november 2016 Läs mer

AnVa Polytechs miljögummi fick självaste Volvo Cars att spetsa öronen. I dag samarbetar företagen framgångsrikt – vilket framgick på Elmia Subcontractor.

09 november 2016 Läs mer

Tuffare krav om en tystare ljudmiljö har fått Horda Stans att vässa sin tillverkning. Det småländska företaget satsar hårt på återvunnen textil- och polyesterfiber ­– som anses ha mycket goda ljuddämpande egenskaper, som de visar på Elmia Subcontractor.

08 november 2016 Läs mer

För två år sedan började Fristad Plast tillverka blad i bioplast till Salmings innebandyklubbor. Det var något som gick hem hos spelarna.

08 november 2016 Läs mer

Efter succén med fyra parallella industrimässor våren 2016 växer konceptet. I maj 2018 adderas plastbranschens Elmia Polymer som ett starkt komplement.

10 januari 2017 Läs mer
Serien Linea från TENTE går att designa efter kundens behov.

En företagslogga är inga problem. Eller en symbol för den avdelning som vagnen tillhör. På Elmia Subcontractor visar TENTE vilka oändliga möjligheter som serien Linea erbjuder kunden.

– Vår lösning med mönster på hjulen är unik, säger Linus Snis som jobbar med marknadsföring på TENTE Skandinavien.

25 oktober 2016 Läs mer

Miljögummit från AnVa Polytech minskar såväl koldioxidutsläppet som oljebehovet – men har samma egenskaper som traditionellt gummi. Sedan början av året används materialet till Volvo Cars chassipluggar.

– Det är miljögummit som sticker ut i vår monter på Elmia Subcontractor, säger Bo Norlin, vd på det värmländska företaget.

17 oktober 2016 Läs mer
Foto:Indmatec GmbH. De starka egenskaperna hos 3D-printade tätningsringar av PEEK-polymeren gör att de kan installeras som verksamma komponenter i ett fordons drivlina.

Hittills har metall varit det självklara materialvalet i komponenter för till exempel bilmotorer. Nu kommer plaster med samma starka egenskaper, till en tredjedel av vikten. PEEK är en polymer, som med 3D-printing kan ge stora fördelar i hela industrin.

10 oktober 2016 Läs mer
Delägarna, från vänster, Jacob Lundin Cim Bergdahl och Tomas Burman på BLB Industries visar upp ”The Box” hos Bosch Rexroth.

”The Box” är namnet på en av världens största och snabbaste 3D-printer. Den är tillverkad av BLB Industries i Värnamo och finns att se på Elmia Automation.

Christer Wahlquist, Nolato

Från liten latexfabrik i Torekov till stor plastkoncern med globala kunder. Receptet till Nolatos snart 80-åriga framgångsresa stavas mervärde för kunden och att bygga långsiktigt.

29 mars 2016 Läs mer
Patrick Carey, Stratasys, huvudtalare på Elmia Subcontractors konferens om additiv tillverkning.

Det är inte själva 3D-printern utan förståelsen och kunskapen om dess möjligheter som kan göra företaget till vinnare. Det menade årets huvudtalare på Elmia Subcontractors konferens om additiv tillverkning, Patrick Carey, Stratasys.

12 november 2015 Läs mer

Stålbalksbron över järnvägen i Linghem, Östergötland, börjar bli sliten. Därför bygger just nu Trafikverket Sveriges första vägbro i fiberkomposit.

18 juni 2015 Läs mer
Film:

Jeremiah Dutton KMX-Group (Trifilon/ Cliff) och hans föredrag Hampa + kolfiber = high-tech för Volkswagen på Elmia Polymer 2015.

22 maj 2015 Läs mer
Polymermässan i Jönköping istället för jobbet på Mälarplast i Eskilstuna. Det sörmländska plastlegotillverkaren använde mässan till personalvård och kompetenshöjning och drog söderut i samlad trupp.

Mälarplast i Eskiltuna hade helstängt fredagen den 24 april och det berodde varken på klämdagar eller influensatider. Skälet var att hela produktionsgänget befann sig på Elmia Polymer i Jönköping.

22 maj 2015 Läs mer