Arvika har landets mest inspirerande park

Arvika har landets mest inspirerande park
Arvika stadspark vinner Elmia Park Inspira 2019 – utmärkelsen för landets vackraste och mest inspirerande park. Det blev en överlägsen seger när priset delades ut på scen på Elmia Park i Jönköping.

–  Det här är fantastiskt kul! Det ligger mycket hårt arbete, slit och planering bakom, så det här är ett pris för allt vi gör, säger Christina Fernqvist Saxén, trädgårdsskötare, Arvika kommun.

Arvika stadspark är lättillgänglig och ligger som en grön oas i hjärtat av Arvika. Parken inbjuder till promenader och en mängd aktiviteter för stora och små. Den fick sin utformning i början av 1900-talet och är i mångt och mycket en traditionell park med bland annat skulpturer, blomsterrabatter, fågeldamm samt en berömd pergola täckt med vildvin.

Men Arvika stadspark är också en modern park där parkförvaltningen varje år gör ett blomsterprogram på något tema och marknadsför detta på ett genomtänkt sätt. Årets tema är Rosa Parks – Allas lika värde, där alla blommor går i rosa nyanser.

–  Vi har eget växthus och vi jobbar mycket med olika teman varje år. Det är väldigt uppskattat och Arvikaborna är också väldigt stolta för sin park. Vi får lovord varje dag, och det är roligt, säger Stina Engqvist Myrén, driftsansvarig för Arvika stadspark.

Styrka och kvalitet

Det stora engagemanget för sin vackra stadspark märktes inte minst när hela gruppen från Arvika kommun jublande gick upp tillsammans på scen och tog emot priset.

–  Vi är ju många som är med och gör jobbet, och då åkte vi såklart hit till mässan också så många som möjligt nu när vi var nominerade – hela stadsparksgruppen, växthuspersonalen och de som jobbar med skötseln av parken, säger Christina Fernqvist Saxén.

Arvika stadspark röstades fram av både allmänheten på mässans hemsida och besökare på mässan. Totalt röstade nästan 3 500 personer, varav närmare hälften lade sin röst på Arvika Stadspark. På andra plats kom Hedemora kyrkogård, och trea kom Parken Kronan i Sävsjö.

–  Det finns en så fantastisk styrka och kvalitet i alla de deltagande och nominerade parkerna, säger Ann Richardsson, redaktör för tidskriften Landskap, och en av medlemmarna i juryn.

Inspirera och lyfta

Utmärkelsen Elmia Park Inspira har delats ut 2013, 2015 och 2017 och Järva DiscGolfPark, i Stockholm, vann titeln senast.

Tävlingen syftar till att lyfta fram landets vackra svenska parker och kyrkogårdar för att inspirera till fler besök och besökare. Förutom ära och diplom blir den vinnande parken fotograferad av en professionell fotograf och får därmed en unik portfolio som kan användas som marknadsföring av parken till en bredare publik.

–  Utmärkelsen betyder oerhört mycket för oss. Vi kan synas mer och få mer turister till vår vackra park. Vi hoppas också att det ska ge mer medel, vi vill ju fortsätta att utvecklas hela tiden, säger Christina Fernqvist Saxén.

Totalt tävlade sju parker om titeln Elmia Park Inspira 2019. Förutom Arvika stadspark, Hedemora kyrkogård och Parken Kronan i Sävsjö nominerades Åbyparken i Haninge, Ryhovsparken i Jönköping, Nacksta Park i Sundsvall och Rosenlunds Rosarium i Jönköping.