Officiell lansering på Elmia Wood: Sensorbaserat förarstöd för skogsmaskiner

Officiell lansering på Elmia Wood: Sensorbaserat förarstöd för skogsmaskiner
Lägg ihop över 10 års jobb och forskning på teknik för förarlösa bilar med att vara upp-vuxen på en skogsgård i Östergötland så har du lite av bakgrunden till idén som plötsligt dök upp i Lars Svenssons huvud: ”Vad skulle hända om sensorer och teknik från det vi har lärt oss inom fordonsindustrin används i en skogsmaskin?”

Svaret hittar du hos Nordic Forestry Automation på Innovation Square på Elmia Wood. 

– Första testet var faktiskt att jag monterade några sensorer på en fyrhjuling och körde en runda hemma i skogen, berättar Lars. 

Och på den slingriga stickvägen är det: 

– Nu har vi ett sensorbaserat förarstöd för avverkningsmaskiner som utvecklats tillsammans med flera svenska och utländska skogsbolag och som för första gången visas upp för en bredare allmänhet nu på Elmia Wood, berättar han. 

Systemet är fristående från skördarens övriga system och består av tre delar: En sensormodul som placeras i strålkastarrampen, en dator i hytten som med hjälp av nyutvecklade algoritmer och AI omvandlar datan från sensorerna till en digital version av omgivningen runt maskinen och en skärm som ger förarstödet till föraren. 

– Plötsligt har vi en maskin med förmågan att uppfatta sin omgivning, som har en realtidsbild av hur skogen runt maskinen ser ut och som kan jämföra det mot ett mål i gallringen, uttryckt som stamantal eller önskad grundyta. Kort och gott hjälper systemet föraren att uppnå korrekt täthet enligt gallringsmall eller traktdirektiv. 

Test som ger mersmak

Fram till nu har skördardatorn i maskinerna gett information om de träd man avverkar. Med NFA:s system som tillägg får vi nu också data på skogen som står kvar. 

– I gallring är det ju faktiskt viktigare vad som står kvar än vad som avverkas.

Den här typen av teknik har revolutionerat fordonsbranschen och exempel på tillämpningar finns även inom t ex gruvdrift och jordbruk. Men väldigt lite har hänt inom skogsbruket.
– Det var vi ju tvungna att ändra på. Skördarförare idag har en väldigt komplex uppgift med många beslut som fattas hela tiden. Systemet ger stöd i en del av alla beslut som föraren fattar. En bättre arbetsmiljö kommer leda till att det blir enklare att göra ett bra jobb i gallringen och i förlängningen också lättare med rekrytering och att börja jobba som ny skördarförare, säger Lars. 

I Sverige arbetar NFA nära tillsammans med Södra och Sveaskog som även är delägare i företaget. Systemet finns idag på sex gallringsskördare i drift i Sverige och totalt har systemet körts drygt 5000 driftstimmar.

– Det bästa beviset för att det fungerar är att Södra vill ha det till alla skördare som kör gallring, alltså någonstans 100-150 skördare, säger Lars och ser fram emot att få visa upp systemet på mässan: 

– Detta är AI-teknik som inte är 10 eller 20 år bort utan som gör nytta i svenska gallringsskogen redan nu.

Läs mer om Innovation Square.