11 - 15 sep. 2024

Uppåt för husvagnarna 2019

Uppåt för husvagnarna 2019
Nästa år stiger husvagnsförsäljningen i Sverige. Det visar en färsk bransch-undersökning* som Elmia Husvagn Husbil låtit göra. Branschen tror att de höga försäljningssiffrorna kommer att hålla i sig, eller överträffas, om fem år.Tryggheten i Sverige och att kunna leva ett aktivt liv är några av orsakerna.

Husvagnsförsäljningen har i år minskat något, medan husbilarna visar fortsatt tillväxt. Men nästa år väntas siffrorna bli annorlunda. Enligt branschens återförsäljare vänder husvagnarna upp 2019 med 1,8% medan husbilarna tappar 5,2% jämfört med detta år. Den försäljningsnedgången väntas dock bara bli ett tillfälligt hack i kurvan.

På frågan hur branschen ser ut om fem år säger landets återförsäljare att de tror att den är ”minst lika stark då som nu”. Tron på framtiden är alltså mycket stark.

– Elmia Husvagn Husbil är branschens största arena i Norden och är förstås en bra konjunkturmätare. Vi noterar i år nytt rekord i utställarytor. Samtliga hallar är helt fullbokade och det allmänna intrycket är att branschen är väldigt het, säger Klas Brandt, projektledare för Elmia Husvagn Husbil.

Framtidstron i branschen beror på flera orsaker; Ett oroligt läge i världen gör att det känns tryggt att semestra i Sverige, friheten med det mobila livet är attraktivt och i jakten på att leva mer klimatsmart känns campinglivet som ett rätt val. En annan anledning är hälsotrenden där intresset för att leva ett aktivt liv med motions- och friluftsaktiviteter är viktigt. Här blir husvagnen och husbilen ett smart boendealternativ som ger frihet att kunna göra just detta.

En tydlig trend är också ett ökat intresse för att använda fordonen mer än under sommarens semesterveckor. Oavsett om det handlar om vintercamping i fjällen, turer till sydligare breddgrader under vinterhalvåret eller för att kunna ta sig till aktiviteter ses samma tecken: Kunderna vill ha möjlighet att använda sina husvagnar och husbilar under en större del av året.

När branschen får sia om framtiden utkristalliseras några tydliga tekniktrender: Lättare fordon, utvecklad batteriteknik och mer digital teknik i husvagnarna och husbilarna är att vänta.

 

*Undersökningen är genomförd under augusti 2018 och bygger på information från återförsäljare som motsvarar 80 procent av den svenska försäljningen