Surr om investeringar när branschen kunde träffas igen

Surr om investeringar när branschen kunde träffas igen
Snacket, sorlet och surret. Det uppdämda behovet av fysiska möten syntes tydligt under Metal Inspiration Days i slutet av november. Mest i ropet? Den positiva trenden att investera i robotar och automation – något som ser ut att fortsätta en bra bit in på 2022.

Det fysiska mötet är tillbaka med Metal Inspiration Days i Jönköping. Ett samarbete mellan Stenbergs, Edströms och ABB Robotics med över 30 utställare – flera av dem utställare även på Elmia Produktionsmässor i maj nästa år.

  – Det märktes verkligen att det finns ett behov av att träffas igen efter två års hemarbete. Jag vet inte exakt hur många besökare som var på plats, men hos Stenbergs var det bra tryck båda dagarna och vi träffade både nya och befintliga kunder, säger Tommy Strand, vd på InLead.

  De två dagarna blev nästan som en återförening och nystart för branschen. Det menar Tomas Reimer, vd på Bonthron & Ewing, som ser en fortsatt hög investeringsvilja inom framför allt automation – och spår samtidigt att denna vilja fortsätter långt in på nästa år.

  – Det pratades väldigt mycket robotar och automatisering under Metal Inspiration Days och vi ser en automatiseringstrend. Det finns många fina och flexibla robotar för små och medelstora företag som sänker tröskeln för investeringar. Det känns verkligen som att automatisering nu även har nått det lilla företaget, säger han.

 

Mikael Jigbäck från PMA Automation lyfter möjligheten att återigen kunna träffa kunder och kollegor i branschen. Teamsmöten i alla ära, men de kan aldrig ersätta det fysiska mötet och möjligheten att visa maskinerna i drift, menar han.

 

  Tidigare år har PMA Automation endast visat produkter från RoboFeeder-sortimentet för maskinbetjäning på Elmia Automation – nästa år presenteras hela bredden inom företaget.

  – Det blir första gången som vi går ut så brett på en mässa med företaget och trycker på att vi har flera ben i vår verksamhet.

Även InLead blickar fram emot Elmia Produktionsmässor i maj. Tommy Strand säger att de alltid har kommit hem från mässan ”med gott resultat” och är därför redan nu i gång med att planera vilka nyheter som ska visas nästa år.

  – Vi kommer att finnas på plats även 2022 för att hjälpa företag att både tjäna mer pengar och att jobba smartare – men exakt vad vi kommer att vissa håller vi gärna hemligt ett tag till, säger han.