Wematter gör SLS-printing till vardag i produktionen

Wematter gör SLS-printing till vardag i produktionen
Lika enkelt som FDM, men med samma möjligheter som SLS. Svårt att hänga med? Ingen fara. På Elmia 3D kan du se den senaste versionen av 3D-skrivaren Wematters SLS 3D-skrivare – med bland annat ett helt nytt identifikationssystem för pulverhantering.

Additiv tillverkning kanske inte längre är en nyhet inom tillverkningsindustrin, men det är definitivt inte vardag i produktionen än. Framför allt inte SLS-tekniken som, till skillnad från FDM där en plasttråd dras genom ett upphettat munstycke, använder laser för att bygga detaljen lager för lager med smält plastpulver.

Detta vill Wematter ändra på genom att göra det enklare för företag att använda sig av tekniken.

Nyhet_3D_Wenatter_Robert Kniola, grundare och vd.jpg– Med Gravity kan man få SLS-teknik utan att kunskapsnivån behöver vara så hög. Vi har till exempel en kund som tillverkar skosulor med våra maskiner, deras personal har tidigare använt enklare FDM-skrivare och de arbetar idag med våra SLS-maskiner. Det krävs ingen särskild utbildning eller dedikerad personal för att köra våra system. Det är en av vår största unicitet, säger Robert Kniola, grundare och vd för Wematter.

Till Elmia 3D har SLS 3D-skrivaren Gravity uppgraderats med ett nytt mätsystem och har fått ett oberoende system för vatten- och luftkylning.

– Vi har vidareutvecklat vår interna mjukvara för högre precision och bättre upplösning, vilket gör att vi kan skriva ut tunnare och starkare gods, säger Robert Kniola och fortsätter.

– Det blir även första gången som vi visar vårt nya indentifikationssystem av pulvertyper live. Systemet läser av QR-koder på förpackningarna och säkerställer att det blir rätt pulver till rätt kund i rätt maskin.

Fokus på materialet
Just nu är det lite av en materialtrend inom additiv tillverkning, säger Robert Kniola, och det ställs allt högre krav på materialets specifikationer. Wematter har exempelvis flera egenutvecklade material som är skräddarsydda till kundernas specifika produkter.

– Kommer du från tillverkningsindustrin vet du vad det är för material, men inom AM-branschen har vi länge bara pratat om nylon och sen har vi inte vetat vad för typ av nylon det handlar om. Det här är något som vi tittar väldigt mycket på. Under pandemin gjorde vi till exempel ett stort lyft inom medtech och tog fram ett polypropen fritt från animaliskt derivat. Allt detta handlar om att öka spårbarheten och tryggheten, säger han och nämner även miljöaspekten som är en viktig del för Wematter.

– Vi ligger i framkant och ett av våra mest sålda pulver är biobaserat. Sedan återvinner vi allt pulver som inte används och bygger maskinerna i moduler vilket ger dem en längre hållbarhet. Vi har även en molntjänst som gör det möjligt med gränsöverskridande utskrifter. I stället för att skicka fysiska bitar med bud kan du skriva ut direkt där behovet finns – så nära teleportering som det går att komma.

Många missar fördelarna
För tillverkningsindustrin handlar additiv tillverkning om att på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt kunna köra korta eller kundanpassade serier.

– Gravity lämpar sig väldigt bra för att konsolidera artiklar, till exempel artiklar som ska skruvas ihop. Allt det går att rationalisera till en enda detalj som skrivs ut. Vi har kunder som skriver ut automationsutrustning, gjutformar, formsprutningsverktyg, ja det är egentligen upp till kunden att lista ut vad de behöver, säger Robert Kniola.

Dock är det kanske just här som det oftast brister. Robert Kniola menar att kunden ibland har svårt att se additiv tillverkning som en egen tillverkningsteknik med unika egenskaper.

– Det absolut största misstaget som potentiella kunder gör är att de tar en detalj som är anpassad efter en viss tillverkningsteknik, exempelvis fräsning eller formsprutning, och kör exakt samma detalj i vår maskin. Då blir de besvikna, men de har samtidigt överhuvudtaget inte anpassat detaljen efter 3D-skrivarens fördelar, säger han.