Additiv tillverkning tar allt fler marknadsandelar och tekniken är användbar vid såväl prototyptillverkning som vid serieproduktion, för att ta två vanliga exempel. Vad som oftast kommer lite i skymundan är att additiv tillverkning dessutom är en utmärkt metod för att slippa stressen kring leveranser som aldrig kommer fram.
– Många företag använder sig av en tredje part för att få fram reservdelar, eller kanske gör sina utskrifter utomlands, samtidigt som vi ser hur känsliga leveranskedjorna är. Stoppet i Suezkanalen är ett exempel på detta. Företag som vill säkerställa sina leveranser borde i stället tänka ett steg framåt och själva tillverka sina produkter, eller åtminstone ha 3D-skrivare som back-up när ordinarie leveranskedjor inte fungerar. Genom att vara självförsörjande kan de hålla produktionen i gång och få ut sina produkter på marknaden, säger Therese Bergstrandh, marknadsansvarig på Protech.
Framför allt är det tre maskiner som sticker ut lite extra i Protechs monter på Elmia 3D. Först ut är Stratasys J55 Prime som har en rund byggplatta och är särskilt utvecklad för visualisering av produktdesign samt prototyptillverkning.
Stratasys J55 Prime, den optimala 3D-skrivaren för produktdesigners. Med en rund byggplatta som roterar under utskriftsprocessen kan man skriva ut flera varianter av en design som ser ut, känns och fungerar som färdiga produkter.
– Tack vare den runda byggplattan går det att skriva ut flera varianter av en design samtidigt. Modellerna kan även kombineras med olika material och det går att skriva ut helt fantastiska produkter med otrolig struktur, till exempel trä- eller textilstrukturer. Byggprocessen är en helt annan än vad vi är vana vid och precisionen är extremt hög, säger Therese Bergstrandh.
Den andra 3D-skrivaren är Stratasys F370 som passar tillverkning av prototyper, jiggar, och fixturer, men även lågserieproduktion. Med andra ord, en skrivare som gör att tillverkande företag kan vara självförsörjande och hålla produktionen i gång.
Stratasys F370 är en 3D-skrivare som passar i kontorslandskap eller direkt på verkstadsgolvet. Skrivaren passar tillverkning av prototyper, jiggar och fixturer, men även lågserieproduktion.
– Eftersom du endast skriver ut reservdelar när du behöver dem, går det att minimera lagerutrymmet. I stället har du ett digitalt lager. Dessutom kan plast bli dåligt med åren på en lagerhylla, men när du skriver ut själv får du färsk plast i din utskrift.
Även MakerBot Method X, som är den tredje skrivaren som Therese Bergstrandh lyfter, kan användas för att skriva ut reservdelar, även om den främst används vid prototypframställning. Det unika med MakerBot Method X är att den fungerar med det nyframtagna supportmaterialet RapidRinse som enkelt löses upp i vanligt kranvatten.
– Det är en 3D-skrivare för företag inom industrin som kanske bara behöver skriva ut några få reservdelar i månaden eller där budgeten inte räcker för ett stort produktionssystem. MakerBot Method X har ett väldigt bra materialutbud för industrin plus en låg kostnad, vilket gör den till en riktigt bra instegsmodell.
Utöver 3D-skrivarna i montern visar Protech även utskrifter från tre nya tekniker som Stratasys lanserade förra året. Kortfattat handlar det om en pulverbaserad utskriftmetod för serieproduktion (Selective Absorption Fusion), en utskriftsmetod där vätska härdas av laser (stereolitografi) samt en metod där vätska av fotopolymer exponeras av ljus från en UV-projektor lager för lager (Programmable PhotoPolymerization Technology).
– Vi märker att marknaden har mognat och att kunderna vet vad de är ute efter och är mer pålästa. Väldigt många har funderat över vad som skulle kunna passa in hos dem. Samtidigt är det många som ännu inte har insett fördelen med att kunna försörja ett eget behov. Däremot förstår de flesta nu att additiv tillverkning inte bara är något för de stora bolagen, utan att det finns investeringsmöjligheter även för små och medelstora företag, säger Therese Bergstrandh och tillägger:
– Avslutningsvis kan vi berätta att Xact Metal, som Protech är exklusiv återförsäljare av i Norden, ställer ut med egen monter på Elmia 3D. I montern visas metallskrivaren XM200C, en produkt med banbrytande teknik och smart modultänk, som dessutom har en riktigt låg investeringskostnad.
På bilden: Med en 3D-skrivare in-house kan du skriva ut det du behöver, när du behöver. Skulle dina ordinarie leveranskedjor brista kan du enkelt ställa om din produktion och skriva ut precis det du har behov för.