BLB Industries visar unik teknik på Elmia 3D

Taggar:
Elmia 3D
BLB Industries visar unik teknik på Elmia 3D
Den additiva tillverkningen exploderar inom industrin. BLB Industries har växt i samma takt och på Elmia 3D visar företaget sin egenutvecklade 3d-skrivare The Box, som tar industrin med storm.

blb-nyhet.jpg

– Vi tänker stort och vi tänker snabbt. Med vår teknik blir både den totala tiden och kostnaden lägre, säger Stefan Ek, vd.

Stefan Ek på BLB Industries märker tydligt av att allt fler industriföretag börjar använda additiv tillverkning i sin produktion.

– Det är ett allmänt uppsving i och med Industri 4.0 och utvecklingen av produktion i allmänhet. Det kommer på bred front, säger Stefan Ek.

 

BLB Industries resa har gått snabbt. Företaget grundades 2015 och har sedan dess vuxit mellan 50 och 100 procent per år. Tekniken används inom alltifrån generell industri samt gruvindustri till VA- och fordonsbranschen. Hemligheten? Stora 3d-skrivare för industriella applikationer som använder granulat i stället för, det mer traditionella, filament.

– Det påminner om formsprutning och gör att vi kan massproducera serier, där de enskilda produkterna kan göras unika, säger Stefan Ek.

 

Premiärlanseringen av The Box, som 3d-printern kallas, skedde under Elmia Verktygsmaskiner 2016 och gjorde stor succé. Inte så konstigt med tanke på att det då var den största 3d-skrivaren och en av de snabbaste som hade tillverkats.

Nu har tekniken förfinats och BLB Industries har även tagit fram ett standardsortiment för kortare leveranstid. Något som kommer att visas på Elmia 3D i vår.

– Tekniken är fortfarande i sin linda och det händer extremt mycket. Det finns en otrolig potential, men det krävs också att industrin inser hur mycket det kan utveckla deras verksamheter.