3DVerkstan visar skrivare framtagen med militären

3DVerkstan visar skrivare framtagen med militären
Kompositskrivare från MarkForged framtagen tillsammans med amerikanska armén och metallskrivare på robotarm. Det är dragplåstren när 3DVerkstan tar med sig en stor portfölj av produkter och varumärken till Elmia 3D. Lösningar som alla möter behoven från dagens medvetna 3D-kunder.

Marknaden för 3D-lösningar har mognat rejält under de fyra år som gått sedan Elmia 3D senast arrangerades. Det säger Patrik Rosén, teknisk säljare, på 3DVerkstan. Framför allt är det mognadsgraden hos kunderna som har ökat och i princip alla maskiner som 3DVerkstan säljer används direkt i produktionsprocessen.

– Dagens kunder använder skrivarna i produktion, eller reservdelsproduktion, och vill att maskinerna ska klara av en tuff miljö. De ska också vara lätta att ta med sig och vem som helst ska kunna köra maskinen ute i fält – det ska inte behövas en två veckor lång operatörsutbildning. Det är vad kunderna efterfrågar, säger han.

Premiär för Field Edition och Meltio i Skandinavien

3DVerkstan möter behoven med bland annat två Skandinavien-lanseringar på Elmia 3D. Den ena är en ny metallskrivare från Meltio, den andra en unik kompositskrivare från Markforged och premiumlinjen X7 som skriver ut plastkomponenter med aluminiumstyrka.

Modellen från Markforged heter Field Edition och är framtagen i samarbete med den amerikanska armén. Den kommer i ett tåligt case och är färdigladdad med material för att kunna börja printa direkt.

- Visst, den är framtagen för militära och marina applikationer, men även för service och underhåll inom industrin – ja, överallt där man snabbt behöver få fram reservdelar på plats. Field Edition är extremt lämplig för detta eftersom den är väldigt tålig, lätt kan fraktas och vara igång på några minuter, säger Patrik Rosén.

Inga geometrier är omöjliga

Nyhet_v13_3D_3dverkstan_robot.gif

Frågan är dock om inte om nya Meltio Engine kommer att synas allra mest i montern hos 3DVerkstan under Elmia 3D. Meltio Engine är Meltios flexibla metallskrivarlösning som kan integreras för både CNC- och robotanvändning. Samma teknik finns även som en fristående, lättanvänd 3D-skrivare: M450

– Tillsammans med vår integrationspartner Spectram Technology har vi kopplat en robotarm till Meltiosystemet vilket vi demonstrerar i montern, berättar Patrik Rosén.

Svetsteknik på robotarm har använts ganska länge, det som är nytt är att systemen inte är lika dyra och komplexa att installera längre, och att systemets trådbaserade laserdeposition ger överlägsna egenskaper och minimala materialförluster. Det gör att kunder som haft ögonen på tekniken nu ser möjligheter att investera i Meltio.

Fördelarna? Ja, varför inte printa en form som ska användas vid gjutning och sedan göra slutfinishen i CNC-maskinen eller helt fritt kunna printa i vilken storlek som helst med hjälp av robotarmen.

– Om du dessutom har en robotarm kombinerat med en tvåaxlig lägesställare är både deponeringshuvudet och arbetsstycket fria att rotera och du kan printa i princip vilka geometrier du vill. Stora propellrar och grenrör till motorer är inga problem. Meltios teknik används även mycket vid reparationer, då du kan ta bort det skadade materialet, positionera deponeringshuvudet mot detaljen, och sedan låta den lägga på material där det behövs, säger Patrik Rosén.

Alla ville jobba i montern

Det är dragplåstren. Men den stora montern på Elmia 3D är som sagt fylld av både produkter, exempelvis 3D-scanners från Shining 3D, SLS-skrivare och ett väldigt taggat gäng från 3DVerkstan.

– När vi började göra vårt schema för Elmia 3D ville alla vara med alla dagar, men någon måste ju vara kvar på kontoret så vi fick börja om från början. Det visar att vi är extremt taggade över att träffa kunder på mässan igen. Vi har ju många nyheter med oss som visas för första gången, men helt klart är det kundkontakten som är den stora behållningen i år, säger Patrik Rosén.

Första bilden: Markforged X7 Field Edition är framtagen av den amerikanska armén för att snabbt kunna skriva ut detaljer vid behov på fältet.

Andra bilden: Meltio Engine kan integreras för både CNC- och robotanvändning, vilket kommer att visas på Elmia 3D.