Nyheter från Elmia Plåt

Johan Harvard, kansliråd på Näringsdepartementet

Automation och robotar är framtiden, en framtid som faktiskt redan är här. Men i Sverige står försäljningen stilla just nu och vi blir omkörda av andra länder. Med regeringens satsning på ett nytt automationsprogram finns möjligheter för företag att stärka sin konkurrenskraft. Det var ett av budskapen på konferensen om robotbaserad automation på Elmia i Jönköping i september.

19 september 2017 Läs mer
Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team. Solbilen kommer att finnas på Produktionsmässorna.

Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team under Elmia Subcontractor i fjol och resultatet visas på Produktionsmässorna i maj nästa år.
– Höghållfasta stål är framtiden. Det handlar om resursutnyttjande och att ha rätt stål i rätt applikation, säger Pierre Bergsten, Production Efficiency Specialist på SSAB.

19 september 2017 Läs mer
Elmia lanserar nya mässan Elmia 3D

Elmia lanserar Elmia 3D, en ny mässa inom additiv tillverkning för en bransch som växer och utvecklas snabbt. Tekniken möjliggör produktion utan begränsningar vad gäller både form och material. Mässan blir unik i sitt sammanhang då den adderas till det starka industriklustret och kommer att arrangeras parallellt med fem produktionsmässor på Elmia, 15–18 maj 2018.

19 juni 2017 Läs mer

Det går bra nu.

Svenska underleverantörer redovisar ett bättre slut på 2016 och en bättre början på 2017 än förväntat. Detta enligt Underleverantörsbarometern som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf. Ändå höjs ett varningens finger.

-         Visst finns det tillväxt och jobb i de mindre och medelstora företagen. Vad entreprenörerna behöver nu är kapital för att finansiera sina kunder och det uppstår problem när bankerna inte vill ta någon risk. Bristen på kapital riskerar helt enkelt att bli en bromskloss för den positiva utvecklingen och detta måste vi finna en lösning på, menar Anders Ekdahl, VD Svensk Industriförening Sinf.

07 februari 2017 Läs mer

Efter succén med fyra parallella industrimässor våren 2016 växer konceptet. I maj 2018 adderas plastbranschens Elmia Polymer som ett starkt komplement.

10 januari 2017 Läs mer
Peter Book, Amada Sweden.

”Vi är väldigt nöjda”, ”Vi har fått en hel del förfrågningar”, ”Det är viktigt att visa upp sig.”

Kommentarerna gäller Elmia Plåt. I och med att mässan gått in på sitt fjärde och sista dygn börjar det bli tid att summera. Reaktionerna är positiva och mässan har blivit en framgång.

Från ”Spill till guld”. Det är rubriken på det samverkansprojekt som Boel Wadman jobbar med.

Minska spillet. Det är naturligtvis ett gott råd alla ställer upp bakom.

Men hur lyckas man med den saken? Boel Wadman, på Swerea IVF, har flera förslag. Hon jobbar med samverkansprojektet ”Från spill till guld”.

Maxon Sweden AB lanserar en bottentömmande industricontainer. Tomas Ymsjö konstaterar att intresset är stort för produkten.

Hanterbar från alla håll, anpassad för tuff hantering och bottentömmande.

Maxon Sweden AB lanserar under Elmia Plåt en helt ny svenskbyggd industricontainer. Nyheten lockar dagligen mängder med besökare till deras monter.

– Det är ett otroligt intresse. Vi hade inte vågat tro att det skulle vara så stort, säger försäljningschefen Tomas Ymsjö.

En stor kantvikmaskin står i blickfånget på Elmia Plåt. Maskinen produceras av Cidan Machinery, på bilden representerade av försäljningschef Lars Olander (till vänster) och Lennart Sporre, ansvarig för teknisk försäljning.

Mitt ute på mässgolvet står en tung pjäs på mäktiga 12,4 ton.

Marknadens enda svensktillverkade kantmaskin, Pro Z, byggs av Cidan Machinery i Götene och premiärvisas för svensk publik på Elmia Plåt.

Daniel Neijd från AP&T i Ulricehamn höll i en av tisdagens scenpunkter under Elmia Plåt och talade om rationell plåthantering.

Lättare, snabbare och lönsammare är budskapen hos AP&T. Det var också tre viktiga delar som Daniel Neijd, Key Account Manager på AP&T, tog upp när han talade från scenen på Elmia Plåt under rubriken ”Automation – nyckeln till rationell plåthantering”.

Owe Fredriksson, vd på Pedrazzoli, som visar flera exempel på ny teknik i sin monter på Elmia Plåt.

Namnet Pedrazzoli står för både historia och nutid. Det italienska företaget har funnits på plats i Sverige i 60 år, ständigt långt fram med teknisk utveckling, men i dag går det fortare än någonsin. De visar flera exempel från sin produktion och utveckling på Elmia Plåt.

DynaPress 24 är en elektrisk kantpress som sålts väldigt bra. Under Elmia Plåt presenteras den nya 40-tonnaren.

Den första elektriska och ergonomiska kantpressen som LVD-Pullmax introducerade på svensk marknad hade 12 tons presskraft. I fjol kom uppföljaren som erbjöd en fördubbling till 24 ton. På Elmia Plåt presenterar LVD nästa uppgradering av kantpressen DynaPress med ännu större kapacitet – 40 tons presskraft och ett bord på 1 500 millimeter.

Hos BTM Scandinavia får mässbesökarna veta mer om stuknitning. Bo Claesson (till vänster) och Stefan Unosson menar att de finns en stor marknad för metoden.

Det är en gammal beprövad metod – men den används i liten utsträckning.

Det ska BTM Scandinavia försöka ändra på.

Under Elmia Plåt visar Kalmarföretaget fördelarna med stuknitning.

Pressinvigningen på Elmias industrimässor kretsade kring digitalisering och automation. Alexander Ström utgjorde samlad röst för plåtbranschen.

På tisdagen slog Elmia upp portarna för Sveriges största produktionstekniska industrikluster.

Fyra mässor arrangeras parallellt under lika många dagar.

Det sker i en spännande tid. Digitaliseringen och automatiseringen accelererar för fullt. Det talas om den fjärde industrirevolutionen.

”Reducera skrotet, öka produktiviteten och öka vinstmarginalen” är rubriken på ett av de öppna föredrag du kan höra på Elmia Plåt – plåtbranschens egen mässa. Camcoil Systems Sweden, som saluför en egen och patenterad haspel, berättar hur det går till att öka vinsten direkt under produktion.

Nu lanserar Amada andra generationens kantpress med verktygsväxling. Modellen heter HG-ATC och visas på Elmia Plåt.

Flexibilitet, produktivitet och användarvänlighet.
Det är tre bärande punkter för Amada och grundfaktorer för nya HG-ATC.
Den här snillrika kantpressen visas upp för första gången på Elmia Plåt.

En flexibel kantmaskin som bockar åt båda håll saluförs av Belano Maskin AB.

PowerBend Professional från Schröder är en kantmaskin som bockar åt båda håll.

– Det är lite unikt. Det är inte många maskiner av den kapaciteten som klarar det, säger Drago Sinik, vd på Belano Maskin AB i Alingsås.

På Elmia Plåt gör PowerBend Professional entré på den svenska marknaden.

Styrsystemet Flexi är lättmanövrerat genom sin enkla och övergripande panel.

Olsons Maskinservice AB sätter ljuset på tre angelägna ämnen för plåtbranschen på Elmia Plåt. Det handlar om förebyggande underhåll, automatisering och utbildning.

Björn Ahlqvist, vd för Salvagnini Scandinavia, i den utställningslokal som är inhyst i företagets nya kontorsbyggnad i Värnamo.

I mer än 50 år har italienska Salvagnini försett plåtindustrin med maskiner som hela tiden utvecklas, får större kapacitet och utför fler moment.

På Elmia Plåt presenterar Salvagninis skandinaviska företrädare sitt omfattande produktprogram för smart plåtbearbetning över hela linjen.

Din Maskin i Värnamo lyfter fram det mjuka värdet.

Din Maskin i Värnamo, som ställer ut på Elmia Plåt, har det mesta när det gäller produktionsutrustning.
Men det är inte enbart högteknologi och maskinell prestanda som företaget förmedlar. När Din Maskin presenterar sig sker det med tillägget – ”en mänsklig resurs”.