14 - 17 maj 2024

Din Maskin har laddat upp med spännande lösningar

Din Maskin har laddat upp med spännande lösningar
Till Elmia Plåt 2022 har Din Maskin laddat upp med många spännande produktionslösningar från framförallt leverantörerna Prima Power och Starmatik.

Din Maskin kommer bland annat visa upp en kantpressrobotcell från deras italienska samarbetspartner Starmatik som har över 20 års erfarenhet av automation. Modellen som visas upp heter HyperBendingSystem II och är integrerad med en servoelektrisk 50 tons kantpress från SafanDarley. HyperBendingSystem II är en kompakt, högeffektiv robotiseringslösning som endast tar 28,5 kvadratmeter golvyta. Systemet har automatiskt system för gripdons och verktygsväxling. Maximal detaljstorlek är upp till 600x600mm och 5 kilos vikt. Tack vare förladdningsenheten där man kan förladda upp till 12 unika detaljer kortas cykeltiderna avsevärt. I HyperBendingSystem II kan man fylla på ämnen och plundra på färdigbockade detaljer utan att bryta driften. Cellen är även förberedd för AGVs, automatiska truckar. Hela systemet offlineprogrammeras via Starmatiks mjukvara ”SimulEasy” som genererar både robotprogram och kantpressprogram. Det överordnade systemet ”Supervisor” där man lägger sin produktionskö är kompatibelt med de flesta affärssystem så som Monitor, M3 etc.

- Detta är en väldigt kompetent utrustning och tack vare sitt kompakta format och utformning är även tiden för installation väldigt kort, berättar Fredrik Carlsson som är produktansvarig på Din Maskin.

På Elmia Plåt kommer Din Maskin även visa upp lasermaskinen Laser Genius+ från Prima Power som i år kommer med flera spännande nyheter. Prima Power, med tillverkning i Italien, Finland, USA och Kina, har sedan starten utvecklat många högteknologiska produkter och är idag en världsledande leverantör till bland annat flyg, bilindustrin samt byggbranchen. Den nya Laser Genius+ finns i tre storlekar för plåtformat 1530, 2040 samt 2060. Maskinserien är kompatibel med Prima Powers sortimet av automationslösningar allt från enklare laddare till fullt utbyggda Nighttrain. Maskinen levereras med Prima Powers egna fiberresonatorer från 2 till 15 kw storlek. Vid utvecklingen av den nya modellserien så har man satt användarvänligheten i focus där man har nya funktioner som hjälper operatören i det dagliga arbetet.

- Det nya systemet kommer att underlätta arbetet för operatören eftersom åtkomsten är bra med den öppningsbara skyddskabinen. Det är mycket lättare att se vad som händer inne i systemet under drift genom både generösa fönster samt att en 4k upplöst kamera visar vad som händer inne i maskinen. Allt detta visas på en 24”skärm vid maskinkontrollen säger Henrik Bergkvist, produktansvarig på Din Maskin.

Lisa Brandelius

lisa.brandelius@dinmaskin.se