Nytt robotlabb från Schunk visas på Elmia Automation

Nytt robotlabb från Schunk visas på Elmia Automation
Tyskland, Mexiko, USA och Kina. Här har Schunk öppnat robotlabbet CoLab och till hösten är det dags för Sverige och Södertälje. Men först blir det premiärvisning på Elmia Automation – tillsammans med en mängd produktnyheter.

Hands on, där har ni den röda tråden i Schunks monter med bland annat en stor teknikdel fylld av olika aktiviteter. Det berättar Roger Cronholm, försäljningschef på Schunk i Sverige, och lyfter exempelvis nya verktygshållaren iTENDO 2.

  – Vi har med oss en bearbetningsmaskin från Fanuc som vi använder för att premiärvisa iTENDO 2 i Sverige. Det är den första intelligenta verktygshållaren på marknaden som mäter vibrationer och analyserar processen under pågående bearbetning. Allt går att se i realtid och den signalerar i god tid innan ett verktygsbrott uppstår, säger han.

Premiär ja, iTENDO 2 är inte den enda premiärvisningen för Schunk under Elmia Automation. För två år sedan öppnade Schunk robotlabbet CoLab i Tyskland, vilket har följts upp med labb i Mexiko, USA och Kina. Till hösten är det dags för Södertälje att få sitt CoLab – men först blir det premiärvisning på Elmia Automation.

  – Det här är vi väldigt stolta över. Vi tar vårt CoLab med fem robotar från Södertälje och placerar det i vår monter på Elmia där vi visar flertalet applikationer. Idén med CoLab är att hjälpa den svenska industrin att hitta nya möjligheter att gripa, flytta och hantera produkter. Det här blir en stor lansering som vi kommer att trycka väldigt hårt på, säger Roger Cronholm.

CoLab är helt enkelt ett testlabb där Schunk hjälper kunderna att hitta den optimala lösningen för just deras produkt – oavsett om det handlar om produkter av stål, aluminium, plast eller trä – med hjälp av en mängd robotar som finns på den svenska marknaden.

  – CoLab är framför allt en tjänst som hjälper kunderna. Men även robotintegratörer, som kanske inte alltid har robotar att testa på, kan ha nytta av CoLab. Här blir det inte så teoretiskt utan mer hands on där vi hjälper både våra samarbetspartner och slutkunder att hitta nya lösningar.

Ja, hands on – eller aktion – är som sagt en röd tråd i montern. För även om Schunk inte är någon maskinleverantör kommer det ändå att finnas robotar i montern för att visa applikationerna live. Som den nya svarvchucken Rapido, särskilt utvecklad för att en robot ska kunna byta svarvbackarna, eller gripdonen från Adheso för ömtåliga objekt.

  – Det händer enormt mycket inom E-mobility och Life Science och vi kommer att visa applikationer som exempelvis kan flytta bipolära plattor för bränsleceller. Det finns ett enormt fokus hos Schunk inom dessa områden och vi har också lösningarna. Batterier och medicin är väldigt känsliga och kräver oftast beröringsfria metoder, säger Roger Cronholm och fortsätter:

  – Det gör också att Elmia Automation är så viktig. Det har tillkommit väldigt många personer de senaste åren som jobbar med automation som kommer besöka mässan inom de här områdena och de får möjligheten att lära sig mer om vad vi kan erbjuda. Därför är det ett så bra sätt för oss att träffa dem och visa att vi ligger i framkant.

På bilden: Nya iTENDO 2 är en intelligent verktygshållare som mäter vibrationer och analyserar processen under pågående bearbetning.