ABB visar intelligenta robotar för en flexibel industri

ABB visar intelligenta robotar för en flexibel industri
YuMi, GoFa och Swifti. På Elmia Automation visar ABB hela bredden av kollaborativa robotar – plus flera andra innovativa lösningar för en flexibel och hållbar industri. Men dragplåstret, ja det kanske ändå är den nya stora roboten IRB 5710.

Ökad flexibilitet och produktivitet står i fokus hos ABB på Elmia Automation. Det handlar om intelligenta robotlösningar som självkörande AMR (Autonomous Mobile Robot), smart maskinbetjäning eller kollaborativa robotar. I montern visas exempelvis ABB:s hela coboterbjudande från klassiska YuMi till GoFa och Swifti som lanserades under 2021.

  – Vi ser att intresset kring kollaborativa robotar ökar och att allt fler förstår hur de ska användas. Det är viktigt att se till helheten och vad roboten faktiskt kan göra, först då möjliggör de för en kollaborativ lösning. Till exempel när behovet av enkelhet är stort och du inte vill ha en inburad robot, för att den ska jobba helt eller delvis med en person. Då är det smidigt med en öppen lösning, säger Jesper Lundstedt, teknisk säljare på ABB.

Snabba och säkra cobots

GoFa har en hög maxfart för att vara en kollaborativ robot – 2,2 meter per sekund – och används för exempelvis hantering av detaljer upp till fem kilo, slipning eller maskinbetjäning. Fördelarna? Bättre kvalitet, ökad produktivitet och färre repetitiva arbetsuppgifter för personalen.

  – Den passar alla, från mindre företag till storföretag, och är inte anpassad för något specifikt område. Arbetsområdet är brett och det är helt enkelt behovet som styr vad den ska utföra för arbete. Många företag är ute efter enkelheten och säkerheten och GoFa är en flexibel lösning som går att flytta dit den behövs.

  Nya Swifti är faktiskt ännu snabbare med en hastighet på fem meter per sekund och kan lyfta upp till fyra kilo. Samtidigt skiljer den sig lite från YuMi och GoFa på så sätt att den ser ut som en klassisk, men väldigt liten, robot.

  – Swifti fungerar mer som en traditionell industrirobot där vi har lagt till den enkla programmeringen från kollaborativa robotar. Den utför främst uppgifter där mänskliga operatörer behöver vara närvarande och är därför utrustad med en säkerhetsscanner som gör det möjligt att arbeta tillsammans med den utan något skyddsstängsel, säger Jesper Lundstedt.

Visar stora IRB 5710

En flexibel och hållbar industri innebär så klart inte bara kollaborativa robotar. På Elmia Automation visar ABB även den nya generationen FlexLoader för maskinbetjäning inom metallindustrin samt – vilket bokstavligt talat är en stor nyhet – roboten IRB 5710 för bland annat materialhantering vid batteriproduktion till elfordon.

  – Det är fantastiskt att vi har en mässa med fokus på robotar och automation där alla aktörer kan träffas. Elmia Automation är en stor mässa men ändå greppbar för besökarna och bra placerad centralt i Sverige. Det är väldigt roligt att vara i gång igen på detta häftiga event, säger Maria Eriksson, marknadskommunikatör på ABB.
 

Bildtext: Maria Eriksson och Jesper Lundstedt från ABB med den kollaborativa roboten YuMi i bakgrunden.