RT Robotics visade ny 3D-kamera för bin picking

Taggar:
Elmia Automation
RT Robotics visade ny 3D-kamera för bin picking
Det är inte helt lätt för en robot att plocka komponenter som ligger huller om buller. RT Robotics har löst problemet med hjälp av en 3D-kamera från Solomon. Nyheten demonstrerades under Robotkonferensen.

Fördelen med en 3D-kamera vid bin picking är tydlig. Tack vare den avancerade tekniken klarar roboten av att göra enkla och monotona jobb med oregelbundet formade föremål i slumpmässiga situationer.

– I dag måste komponenter i en låda plockas upp av en människa och först när de ligger på ett band kan roboten ta över. Men med hjälp av 3D-kameran och Solomons mjukvara kan roboten plocka upp dem direkt ur lådan, trots att de inte ligger i samma ordning, säger Per Grönqvist, programmerare på RT Robotics.

Enkelhet är ledordet. Det krävs ingen integratör för att koppla in kameran och mjukvaran kan hantera de flesta robotmärken på marknaden. Beroende på önskad funktion kan den monteras på robotarmen eller på ett stativ bredvid roboten.

– Det är väldigt enkelt att träna in kameran och att lägga till nya komponenter. Med hjälp av kameran tas ett antal bilder av objekten och mjukvaran använder bilderna för att lära sig hur objektet ser ut, säger Per Grönqvist.

Dessutom går det snabbt. För tidigare generationer 3D-kameror kunde det ta fem till femton sekunder att utvärdera bilder. Solomons 3D-kamera bygger upp bilderna på ett nytt sätt vilket gör att cykeltiden blir betydligt kortare för bildtagning.

En annan finess är att det går att styra roboten via kameran.

­– Vi har testat många olika kameror och tycker att den här är den enklaste. De enkla jobben gör man genom kameran, de lite mer komplexa programmerar man via roboten, säger Per Grönqvist.