14 - 17 maj 2024

Tre starka företag går samman på Elmia 3D för att visa processen från idé till produkt

Tre starka företag går samman på Elmia 3D för att visa processen från idé till produkt
För att lyckas inom 3D-printing måste du ha kontroll på både hårdvara, mjukvara och material. Lostboyslab tillsammans med Autodesk, Future Group och NTI Sweden visar helhetslösningarna från ax till limpa i sin gemensamma monter på Elmia 3D 14-17 maj.

Från digital version till fysisk produkt

– Att vi gått samman alla tre företag under Elmia 3D är för att kunna visa den röda tråden med Autodesk. Alla våra produkter från Losboyslab är ritade i Autodesk Fusion och besökare på mässan kommer att kunna se live hur vi byggt upp den digitala versionen som sedan kommer ut ur maskinen som fysisk produkt, fortsätter Emil Nielsen.

När det gäller mjukvara så var valet enkelt för Lostboyslab, när de började bygga sin verksamhet för fyra år sedan. Autodesk Fusions molnbaserade lösning inom CAD/CAM/CAE är väl lämpad för 3D-printing:

– Programvaran är användarvänlig, du kommer snabbt i gång och kan jobba både i team och i molnet, på bärbar eller på stationär dator. Även den som inte är så duktig på att rita kan lätt hantera och förstå modeller som är gjorda i Autodesk Fusion, säger Emil.

 

Liveproduktion under mässan

– Valet av Prusa som maskinleverantör till större delen av vår printfarm var enkelt. Prusa är en användarvänlig arbetshäst som funkar jättebra för storskalig produktion. Vi är glada över vårt samarbete med dem, berättar vd Emil Nielsen.

Till Elmia 3D tar Lostboyslab med sig 10 procent av printfarmen som kommer att köras skarpt under hela mässan. Men de produkter som 3D-printas i montern hade aldrig blivit verklighet utan mjukvarulösningarna för design och konstruktion. Därför har Lostboyslab krokat arm med Autodesks platinum partner: NTI Sweden för att tillsammans presentera hela processen från idé till färdig produkt.

 

Egen serie av återvunna material

När det kommer till material för 3D-printing har Lostboyslab valt en egen väg, för att ha kontroll över hela kedjan både vad gäller kvalitet och cirkularitet. Med en egen serie av 3D-filament tillverkade av rPLA och rPETG har man etablerat sig som materialleverantör samtidigt som man lagt en stabil grund för sin produktion.

– Vi har ett intensivt engagemang för hållbarhet och på mässan kommer vi att visa våra återvunna material. Vi kommer också att visa möjligheten att integrera produkter med systemet Whatt.io som motsvarar kommande EU-krav på Digitala Produktpass, något som är ett kraftfullt verktyg för hållbarhet och cirkularitet, säger Emil Nielsen.

 

Ser stora möjligheter med Elmia 3D

– Vi har aldrig varit med på den här mässan tidigare men vi ser absolut möjligheterna med den, och vi hoppas på många nya kunder och kontakter inom design och 3D-printing, säger Emil Nielsen.


Bildtext:
Lostboyslab kommer att producera högtalarna från Infinite Acoustic live i på Elmia 3D. Besökare får ta del av hela resan från design i Autodesk till färdig 3D-printad produkt. ”Cirkularitet är viktigt för oss. Vi kommer att visa våra återvunna material med fokus på hållbarhet”, säger Emil Nielsen, vd Lostboyslab AB, Löddeköpinge.