Axson visar ny TIG-svets med multiprocessfunktion

Axson visar ny TIG-svets med multiprocessfunktion
Axson håller verkligen inte igen med nyheter under Elmia Svets och Fogningsteknik. I montern syns bland annat rengöringsmaskinen MagicCleaner och dokumentationssystemet WeldCube – men den riktiga höjdpunkten är nya TIG-svetsen iWave med multiprocessfunktion.

Axson kommer alltid till Elmia Svets och Fogningsteknik med en stor kappsäck av produkter och nyheter. I år är ingen skillnad och vissa nyheter är så rykande färska att de själva knappt hinner se dem före mässan. Den stora nyheten är nya TIG-svetsmaskinen Fronius iWave som bland annat är utrustad med CycleTIG, Multiprocess PRO och RPI-tändning.

– Det är höjdpunkten i montern. Vissa av modellerna är utrustade med Multiprocess PRO som gör att du kan svetsa både TIG, MIG/MAG och MMA med en och samma enhet. Med tändfunktionen RPI har iWave dessutom upp till 71 procent kortare tändningsfördröjning, säger Peter Elmén, teknisk säljare på Axson, och berättar att iWave lanserades under våren och visas för publik för första gången på Elmia Svets och Fogningsteknik.

Återställer rostfritt material

En annan nyhet för i år är Fronius MagicCleaner där två nya modeller presenteras på Elmia Svets och Fogningsteknik. Rostfritt stål är skyddat från påverkan utifrån av ett passivt lager, något som kan förstöras vid svetsning. MagicCleaner använder sig av elektrolytbehandling för att återställa skyddet och kan även polera ytan och printa specialdukar.

– Det här är en riktigt stor nyhet och maskinerna hinner knappt komma hem innan mässan. De är väldigt smidiga och enkla att använda, med bara några få steg innan man är i gång. Den mindre modellen är lätt att bära och har rengöringsmedlet i en flaska på handtaget, medan den större modellen har en inbyggd tank på 1,8 liter. Så de passar alla behov.

Flera fördelar med dokumentation

Processdokumentationssystemet Fronis WeldCube – som används för löpande planering, registrering, analys och visualisering av svetsteknisk produktionsdata – får stort utrymme hos Axson och demonstreras live i montern med olika svetsar och robotar kopplade till systemet. Tillsammans svetsar de samman ett litet hus och efteråt får besökaren se all dokumentation från svetsarna. WeldCube loggar svetsparametrar så som ström, spänning och trådmatning och ger dig full insikt och kontroll över kvalitén. Det ger en kvalitetssäkring som sparar tid, pengar och effektiverar arbetet.

– Vi hade med WeldCube även för fyra år sedan på mässan men nu börjar det bli alltmer vanligt med dokumentation av svetsprocesserna. Många som tittade på det då, börjar nu bli redo att utveckla och ta sin produktion till nästa steg med WeldCube systemet. Kraven från leverantörerna att allt som robotarna gör i fabriken ska kunna dokumenteras har gjort att efterfrågan är stor, säger Peter Elmén.

På bilden: TIG-Svetsen Fronius iWave är den stora nyheten hos Axson på årets Elmia Svets och Fogningsteknik.