19 - 22 maj 2026

Stora Enso skulle visa hållbara plastalternativ

Stora Enso skulle visa hållbara plastalternativ
Stora Enso har gjort en storsatsning på träbaserad biokomposit. I vår skulle storkoncernen göra debut på Elmia Polymer – med bland annat en lansering av DuraSense Prime på den svenska marknaden.

DuraSense Prime är en av de senaste i raden av produkter från Stora Enso inom biokomposit. DuraSense White en annan.
– DuraSense Prime innehåller fibrer som klarar högre krav på såväl styrka och styvhet som stötar. DuraSense White innehåller andra typer av fibrer som är osynliga, vilket bland annat gör dem lättare att infärga, säger Patricia Oddshammar, chef för biokompositverksamheten på Stora Enso.

Inte ens två år har gått sedan Stora Enso tog klivet in på biokompositmarknaden. Men redan har man gjort stort avtryck – med sina biobaserade träfibrer som ska reducera plastanvändningen i världen.
– Vi tyckte att det saknades alternativ som kunde ersätta de vanliga plasterna och gjorde en genomlysning för att se hur vi kunde minska koldioxidutsläppen. Det finns redan i dag mycket bioplast på marknaden, men flertalet har hög prispremie jämfört med den plast som den är tänkt att ersätta. Träfiber däremot, är en billig råvara. Det gör att vi kan erbjuda produkter där priset är relativt lågt, samtidigt som du får en positiv miljönytta, säger Patricia Oddshammar.