19 - 22 maj 2026

Polykemi reducerar CO2-avtrycket med nytt LCA-verktyg

Polykemi reducerar CO2-avtrycket med nytt LCA-verktyg
Räkna med Polykemi när det handlar om att reducera CO2-avtrycket. Tack vare ett nytt simuleringsverktyg kan företaget beräkna vilket material som är bäst för kunden utifrån klimat och kostnader. Det nya LCA-verktyget får stort utrymme i montern under Elmia Polymer.

LCA-verktyget – det vill säga en livscykelanalys – utvecklades under 2021 och räknar ut CO2-avtrycket från alla material som lämnar produktionsanläggningarna i Ystad och Kunshan, Kina. Det innebär att Polykemi räknar ut vilken som är det mest optimala materialet – sett till både klimat och kostnader – för sina kunders produkter.

  – Vi räknar fram CO2-påverkan på allt material som är tillverkat hos oss och så vitt vi vet är det ingen annan som kan ta fram liknande data om sina produkter. Intresset för verktyget är väldigt stort, oberoende av industri eller segment. Det är helt enkelt något som ligger i tiden, säger Gustav Hugoson, säljare på Polykemi.

Rätt material till rätt plats

Polykemi tillverkar kundanpassade plastcompounds och LCA-verktyget gör att deras kunder får helt nya möjligheter att kunna påvisa sina produkters påverkan på klimatet.

  – Många företag har som mål att de ska sänka sitt CO2-utsläpp, utan att riktigt veta hur de ska räkna. Här har vi räknat på vår del till dem och sedan kan de gå vidare och räkna på sin del. Vi vänder oss till alla, från den lilla formsprutaren till större kunder. Det behöver inte vara en gigantorder, vi gör beräkningen på alla ordrar.

  För att säkerställa resultaten från LCA-verktyget är Polykemi transparanta i sin produktion samtidigt som verktyget är certifierat från tredje part.

  – Det absolut roligaste är när både vi och kunden får en aha-upplevelse. Det behöver till exempel inte alltid vara bättre att gå från nyvara till återvunnet, utan kanske från nyvara till nyvara. Oftast tänker man nog att återvunnet alltid är det bästa valet, men så behöver det alltså inte vara. I grund och botten handlar det om att välja rätt material till rätt plats – utifrån egenskaper och klimat, säger Gustav Hugoson.

Expanderar i öst och väst

Förutom LCA-verktyget trycker Polykemi under Elmia Polymer även hårt på sin expansion i USA och Kina. De båda fabrikerna beräknas öppna under hösten 2022 och ska också de använda sig av LCA-verktyget för att beräkna materialens CO2-avtryck.

– Det är extremt kul att kunna lägga i nästa växel och trycka på gasen. Vi är ett familjeägt företag och det är ett stort steg för familjen med så stora investeringar. Men vi växer med våra kunder som har fabriker runt om i världen och det underlättar att vara på plats där kunden är, säger Gustav Hugoson.

 

Bildtext: Gustav Hugoson från Polykemi presenterar företagets nya LCA-verktyg under Elmia Polymer.