14 - 17 maj 2024

Engel gör plastindustrin smartare med digitala lösningar

Engel gör plastindustrin smartare med digitala lösningar
Stabila processer, ökad produktivitet, och hög flexibilitet. Inject 4.0 från Engel innehåller flera digitala lösningar som gör tillverkningsindustrin betydligt smartare – något som fick stor uppmärksamhet under Elmia Polymer.

Huvudbudskapet från Engel under Elmia Polymer var tydligt. Smarta och digitala lösningar skapar en mer konkurrenskraftig tillverkningsindustri. Paraplynamnet för Engels lösningar heter Inject 4.0 och här ingår tjänsterna iQ och e-connect.

  – Vi har väldigt många program som hjälper till med att stabilisera och dokumentera processen. Vinsterna är allt från lägre energiåtgång till minskad kassation, samtidigt som det möjliggör för företaget att faktiskt se vad de gör. Det blir också enklare för operatören att ställa in maskinen, säger Staffan Reimendal, Nordic Sales Director på Engel.

  Tjänsterna inom iQ rör allt som har med produktion att göra medan e-connect är digitala lösningar inom service och underhåll.

  – Vi har möjlighet att exempelvis koppla upp alla maskiner via en fjärrsupport och även övervaka vissa specifika delar i maskinen för att bättre kunna planera in stopp för underhållsarbete, säger Staffan Reimendal.

 

Fler kunder ser fördelarna

Fördelen med digitala lösningar är att de blir smartare ju mer mängd data som är insamlat. Där är vi nu, menar Jens Thor Hansen som är Managing Director för Engel Nordic, eftersom många företag har bytt ut sina gamla maskiner mot nya.

  – Kunderna börjar se fördelarna med de digitala systemen efter att tidigare ha varit mer analoga. En annan intressant detalj är att kunderna tidigare har köpt maskiner på pris, för första gången ser vi nu att flertalet kunder ser vikten av att fokusera på ”cost in use” i stället för inköpspris, säger han.

 

Ser vikten med utbildningar

För Engel handlar det därför inte bara om att sälja effektiva maskiner. De är med kunden hela vägen från inköp, via utbildning till service och underhåll. På det svenska huvudkontoret i Jönköping genomförs exempelvis operatörsutbildningar och kurser inom underhåll och digitala lösningar.

  – Service och utbildning är jätteviktigt. Vi kommer att se många pensionsavgångar framöver och då är det viktigt att de yngre får en bra utbildning för att bättre kunna nyttja maskinens alla egenskaper, säger Jens Thor Hansen.

 

Överträffat alla förväntningar

Med en snabb teknisk utveckling är det samtidigt viktigt med en träffpunkt där branschen kan visa fördelarna med de digitala lösningarna. Det menar Jens Thor Hansen som samtidigt lyfter hur viktigt det är för Engel med en mässa som Elmia Polymer i Sverige.

  – Vi har fått många leads och framför allt leads från nya kunder. Redan efter två dagar kunde vi konstatera att mässan är precis så som vi vill att den ska vara. Det har varit väldigt många besökare och framför allt besökare från industrin.

 

Bildtext: Staffan Reimendal och Jens Thor Hansen var väldigt nöjda med dagarna på Elmia Polymer.