19 - 22 maj 2026

Effektivare formsprutningssprocess med konstant skottvikt

Effektivare formsprutningssprocess med konstant skottvikt
K.D. Feddersen visar Sumitomo Demags ”Active Melt Control” när Elmia Polymer slår upp portarna 14-17 maj 2024.

– Det här är en funktion som man enkelt aktiverar via ett knapptryck och där maskinen sedan mäter smältans viskositet och gör anpassningar inför varje enskilt skott för att jämna ut eventuella förändringar och bibehålla konstant skottvikt, förklarar Alexander Timour, affärsområdeschef på K.D. Feddersen.

Funktionen är väldigt användbar då man till exempel har inblandning av granulerat eller återvunnet material i sin produktionsprocess.

 

Komplett leverantör av material, utrustning och utbildning

Värnamobaserade K.D. Feddersen är en del av Feddersen-koncernen med mer än 1 100 anställda globalt och en total omsättning på 10 miljarder EUR.

– Genom våra bolag i Norden kan vi erbjuda hela kedjan, från plastråvara, maskiner och kringutrustning för produktion av plastdetaljer till kompletta återvinningsanläggningar, berättar Alexander Timour.

KD Feddersens utbildningsavdelning kan även erbjuda ett brett utbud av utbildningar, seminarier och kurser i egen regi eller tillsammans med Polymercentrum.

 

Ser fram emot att möta svenska formsprutare

– Det är vårt kompletta erbjudande som gör oss unika – och vår portfölj som består av produkter från de ledande varumärkena på marknaden, säger Alexander.

Som utställare under Elmia Polymer den 14–17 maj 2024 ser man fram emot att möta både nya och befintliga kunder för att visa upp nyheter från sina huvudmän.

– Vi kommer bland annat att visa upp en helelektrisk formspruta med tillhörande automation. Vi kommer även att visa upp materialhantering från Piovan och verktygstempererare från HB-Therm – och vi ser fram emot att möta så många svenska formsprutare som möjligt under mässan.

 

Utveckling med hjälp av AI

Energianvändningen har under det senaste decenniet varit en het fråga för både tillverkande plastindustrier och maskinleverantörer. En fråga som aktualiserats på grund av ökade energipriser men som i grunden handlar om hållbarhet.

– Våra leverantörer har fokuserat mycket på att effektivisera energianvändningen hos de maskiner och den utrustning man tillverkar och säljer, säger Alexander Timour.

Han ser också en spännande utveckling inom nya teknologier.

– Vi ser att det börjar komma funktioner där man använder AI på olika sätt för att förenkla och hjälpa användarna.

KD Feddersen visar upp sitt kompletta utbud av plastråvara, utrustning och utbildning under Elmia Polymer 14-17 maj 2024.