19 - 22 maj 2026

Battenfeld sluter återvinningscirkeln på Elmia Polymer

Battenfeld sluter återvinningscirkeln på Elmia Polymer
Återvinning, produktion och automation – tre fokusområden för Battenfeld under Elmia Polymer. Alla med var sin stor yta i montern och alla med spännande nyheter från Battenfelds samtliga leverantörer.

Först ut är återvinning. Experter från våra huvudmän kommer prata om sortering, tvättanläggningar, återvinningsanläggningar, tillverkning av granulat och filtersystem.

  – Just nu är det väldigt hett med återvinning av ”post consumer” och här har NGR och Herbold maskiner som kan återvinna PET-flaskor till granulat. Det är en utveckling som har gått framåt och är nu mer högaktuell än någonsin. Förr kunde man nästan bara göra fiber av PET, men med den här tekniken går det att göra nytt material. Det gör att alla som tillverkar PET-flaskor kan ta tillbaka flaskorna, mala ner, tvätta dem och få granulat till att tillverka nya PET-flaskor. BritAS tillsammans med TTM Rossi, visar det senaste inom smältfilterväxlare och filter. Econ visar pelletering av granulat (kombinerad luft och vattenkyld). Olika processer kommer vi att visa på tv-skärmar i montern, säger Christian Hiljemark, vd på Battenfeld Sverige.

Går vi sedan vidare till mittendelen av montern står produktion i centrum med formsprutor för plast och gummi, extrudering och formblåsning. Här visas även en laboratorielinje från Collin för R & D eller mindre produktion, samt en svetsmaskin från Herrmann Ultraschall.

  – Vi kommer även att visa en tvåkomponentsmaskin från Wittmann som kör både silikon och plast. Det är lite av en trend och intresset för silikon som material har ökat under de senaste åren, framför allt att kombinera silikon med plast, säger Christian Hiljemark.

  I den tredje delen – automation – visas den nya lösningen Wiba Filabox från Battenfelds systerbolag Wiba Automation samt Wittmanns lösningar för en smart industri.

Nyhet_v16_Polymer_Battenfeld_FilaBox_1920x1080.jpg

Den nya lösningen Wiba Filabox från Battenfelds systerbolag Wiba Automation visas på Elmia Polymer.

  – Wittmann 4.0 är ett fullintegrerat system där allt runt maskinen är integrerat med maskinstyrningen. Vi kommer att visa hur det fungerar på storbildsskärmar samtidigt som det även går att själv prova på maskinstyrningen.

Det är ingen tvekan om att återvinning är det hetaste av de tre områdena just nu. Intresset ökar lavinartat, berättar Christian Hiljemark, bland såväl Battenfelds kunder som deras kunders kunder.

  – Alla tänker mer cirkulärt och hållbart samtidigt som de tillverkande företagen använder mer återvunnet material i produkterna. Det tycker vi är positivt. Dessutom märker vi av att alltmer produktion flyttas hem, vilket också är ett led i hållbarhetstänket. Det gör att hållbarhet genomsyrar mycket av det som händer inom industrin i dag och att man ser till produktens hela livslängd, säger han och fortsätter:

  – Vi har maskiner för hela cirkeln i det cirkulära systemet, allt från att tillverka nya produkter till att återanvända materialet.

På bilden: Battenfeld visar maskiner från som kan återvinna PET-flaskor till granulat.