Svenska Newfoundlandshundklubben lär oss mer om träning i vatten

Svenska Newfoundlandshundklubben lär oss mer om träning i vatten
På Elmia Hund – Hundsport & Hund i tjänst blir det en stor bredd på aktiviteterna. Ett exempel är Svenska Newfoundlandshundklubben, som kommer att dela med sig av sin stora kunskap om hur vi kan träna och arbeta med våra hundar i vatten.

- Det är väldigt nyttigt för hundar att simma, det är det mest skonsamma rörelsemönstret för dem, berättar Annika Fischerström, ordförande i Svenska Newfoundlandshundklubben.

Just newfoundlandshundar är verkliga vattenhundar, det är rasens signum, och de tävlar i livräddning.
- De har en fantastisk simteknik, som är helt annorlunda än andra hundars, berättar Annika.

- Vi har verkligen saknat en mässa av Elmia Hunds slag, fortsätter Annika. Vi vill givetvis visa upp vår verksamhet och vår hundras, men inte minst vill vi öka hundägares kunskap om vattens betydelse för hundens välmående och hälsa. Vi ser också vikten av att tidigt lära sig hur man ska bete sig i vatten tillsammans – människa och hund. Det sistnämnda är inte minst en säkerhetsfråga, till exempel om barn och hundar vistas i vatten samtidigt.

På Elmia Hund kommer Svenska Newfoundlandshundklubben samarbeta med Svenska Landseerklubben och Svenska Leonbergerklubben. De kommer tillsammans att visa hur de tränar sina hundar utanför vatten, men förhoppningsvis även i en pool i mässhallen.
- Det hoppas vi såklart på, säger Annika. Det är häftigt att kunna visa hundens styrka och kvalitet i vatten.

Förutom uppvisningar, föredrag om bland annat olika vattenaktiviteter och pälsvård för vattenhundar kommer dessa tre hundklubbar att gå att träffa i deras monter.

- Vi hjälper mer än gärna intresserade hundägare att komma i gång med vattenträning, säger Annika. Vi vill gärna inspirera till aktiviteter med hunden i vatten och delar gärna med oss av tips på övningar och hur du kan börja simträna din hund.

   

Läs mer om Svenska Newfoundlandshundklubben