SP vände upp och ned på skogsavverkningen

SP vände upp och ned på skogsavverkningen
1981 presenterade SP Maskin världens första engrepps skördaraggregat på Elmias skogsmässa.På SkogsElmia 2019 visade företaget upp sin senaste kreation, SP 661 LF, avsett för slutavverkning.

Förstlingen SP21 fick på sin tid ett blandat bemötande. Omdömet från proffsen var att engreppsaggregat möjligen passade för gallring, men aldrig skulle bli ett alternativ för slutavverkning.

Så fel de hade. Idag är aggregat med ett grepp standard över hela världen och SP finns kvar och utvecklar hela tiden nya aggregat. SP 661 LF är det senaste.

– Här i Sverige används det i huvudsak för slutavverkning, men utomlands säljer vi andra versioner, berättar Anders Johansson som är konstruktionsansvarig.

Aggregatet är en stabil pjäs med en vikt på 1450 kg och uppåt beroende på utförande. Grundmodellen klarar träd som är 70 cm i roten och drygt 50 cm i brösthöjd. Det finns även i en version med längre sågsvärd för att klara t ex rotben, i en nordamerikansk version där sågenheten sitter ovanför kvistknivarna och så en för eukalyptus som även barkar stockarna.

40 år efter lanseringen på Elmia har SP bevisat att det forna gallringsaggregatet klarar av form av skogsavverkning, även sådan som knappt någon reflekterade över på den tiden, t ex barkning av eukalyptus.