Skördare och skotare för självverksamma

Skördare och skotare för självverksamma
Självverksamma skogsägarna ställer allt högre krav och förväntar sig att entreprenörerna inte gör större ingrepp i skogen än nödvändigt.

– Efterfrågan växer på proffsig småskalig teknik, säger Linus Bergman hos maskintillverkaren Hypro.

Hypro är känt för processorer monterade på en traktor. Men på SkogsElmia 2019 presenterade de ett komplett maskinsystem, bestående av ett mät- och styrsystem som betjänar både en avancerad huggarvagn och en vagn med ett skördaraggregat med två grepp. Byt vagn och jordbrukstraktorn blir skotare eller skördare.

På skördarvagnen sitter en kran med gripsåg, för att fälla och hantera trädet. Vidare finns där en processor som kvistar och apterar. Kombinationen blir en tvågreppsskördare, vilket var en vanlig maskintyp i det professionella skogsbruket in på 1990-talet.

Skotarvagnen heter HV14 och har en lastkapacitet på 14 ton och är numera utrustad med en kraftigare och längre kran med 9,4 meters räckvidd.

Båda vagnarna styrs av samma system, utvecklat av Hypro med hårdvara från Danfoss.

– Mjukvaran är anpassad för självverksamma skogsägare, men har många av de funktioner som finns i stora skogsmaskiner, berättar Linus.

Efterfrågan har ökat kraftigt på senare tid, Utomlands är kunderna i huvudsak professionella entreprenörer, i Sverige är det jämnt mellan skogsägare och entreprenörer. Anledningen till efterfrågan är, enligt Linus Bergman, att privata skogsägare efterlyser mindre maskiner som inte gör lika stora ingrepp i skogen.