Ny skördare för vad en begagnad kostar

Ny skördare för vad en begagnad kostar
Hur mycket kostar en begagnad skördare som körts hårt i 14 000 timmar?Det var måttstocken när Kranman utvecklade en skördare riktad till självverksamma skogsägare.Resultatet presenterades på SkogsElmia.

Maskinen finns i två utföranden, 520S och 620S, och hade världspremiär på mässan. Kranman sticker ut hakan genom att kalla den världens första skördare avsedd för självverksamma skogsägare.

– Det är en grupp som idag köper begagnade proffsskördare och får en massa problem på köpet. Vi har valt att göra en enkel och stabil maskin, som startar och gör sitt jobb när man ska ut på helgen och gallra, säger Magnus Johansson som är en av konstruktörerna.

Resultatet blev en riktig skördare i mindre format. Den parallellförda kranen är nyutvecklad och i kranspetsen sitter ett Jobo skördaraggregat anpassat efter Kranmans specifikationer. Det klarar träd med en rotdiameter på 30 cm, vilket innebär att maskinen lämpar sig för första- och andragallringar. Dessutom ingår ett enklare mät- och styrsystem som håller reda på diametrar och längder. 

Skillnaden mellan de två versionerna är att basmodellen 520S har bensinmotor och 620S drivs med diesel. Dessutom har den senaste mer utrustning.

– Redan innan vi räknat fram priset var intresset stort och det blivit större på SkogsElmia, säger Anders.

Kranman har tidigare utvecklat en kombinationsmaskin, men erfarenheten är att det fungerar bättre med två maskiner, skördare och skotare. Skotaren finns sedan tidigare och heter Bison.