Samarbete ger bättre projektgenomföranden på spåren

Samarbete ger bättre projektgenomföranden på spåren
Färre driftstörningar längs spåren är ett viktigt mål för järnvägsindustrin och det förutsätter tjänster, material och underhåll. Under Elmia Nordic Rail presenterade Nordic Infrastructure Group sina helhetslösningar för branschen.

– Vi har allt under samma tak, från projektering och etablering till materielleveranser och montage. Det som gör att vi sticker ut lite extra är att vi också kan ordna projektboendet vilket ger en stabil helhetslösning för projektet.

Det säger Nicklas Häggmark, COO Rail Supply Sweden AB. Han har själv en lång historia i branschen liksom sina kollegor, men det är första gången de möter mässbesökare på Elmia Nordic Rail i den här konstellationen. Fyra bolag är samlade under samma svensk-norska flagg: Nordic Infrastructure Group AS.

Bredd och kapacitet

De fyra bolagen är ConnectIn som erbjuder lösningar för projektboende, möten och event; Konvei som är ett rent konsultbolag; Rail Production som står för produktion och montage av kontaktledning och signal – och Rail Supply Sweden med schweiziska Furrer+Frey som exklusiv systemleverantör.

– Genom Furrer+Frey kan vi erbjuda projektering, produkter och support av kontaktledningsanläggningar för järnväg i tunnlar och depåer, tunnelbana och spårvagn, säger Nicklas Häggmark.

Styrka i samarbete

Även om Rail Supply är ett litet och relativt nystartat bolag så finns styrkan i samarbetet, menar Nicklas Häggmark.

– Väldigt många i den här branschen startar eget och som småföretagare är man sårbar, men vi har styrkan tillsammans. Vi är det lilla i det stora, under ett gemensamt paraply i form av Nordic Infrastructure Group. Det ger oss kapacitet, säger Nicklas.
 

Kompetensförsörjning – branschens utmaning

Järnvägsbranschen har stora utmaningar när det gäller framtidens arbetskraft och kompetens. Här har Trafikverket ett stort ansvar, menar Nicklas, att se till att fler kan komma ut på spåren och jobba.

– För att tågen ska gå så måste järnvägen underhållas men när det till stor del bara får göras på nätter och helger, hur ska vi då locka våra unga att söka sig till branschen, säger Nicklas.

Kanske kan en mässa som Elmia Nordic Rail hjälpa till att lyfta möjligheterna, och för Nordic Infrastructure Group är mässan även ett sätt att visa att man kan lyckas som små och flexibla aktörer – tillsammans.

– Alla av oss har ett långt förflutet i branschen. Nu är vi här i ny kostym och vi tror på kraften i att vara liten och nischad, säger Nicklas Häggmark.

 

 

Bildtext:
Tillsammans är starkare. Fr v: Sebastian Sundling, ConnectIn; Christian Amthor, RailPro; George Enfield, RailPro; Lukas Larsson, ConnectIn; Nicklas Häggmark, Rail Supply; Michael Stadler, Furrer+Frey.