Jönköping – knutpunkten för affärer i Norden

Jönköping – knutpunkten för affärer i Norden
Från våra största nordiska städer är det bara 3,5 timmars restid till affärsdestinationen Jönköping. Utbudet av hotell, restauranger och affärsmöjligheter gör därför Elmia och Jönköping till den självklara mötesplatsen i Sverige.

Det är knappast en slump att Elmia i Jönköping arrangerar några av de största mässorna och eventen i Sverige, Norden och, ja faktiskt, hela världen. Det perfekta läget mitt i södra Sverige tillsammans med goda kommunikationer gör Jönköping till en flexibel och lättillgänglig stad.

Karta-Europa-1920x1080_Jonkoping.png

Jönköpings perfekta läge mitt i södra Sverige gör staden till en flexibel och lättillgänglig affärsdestination.

Med andra ord, en utmärkt affärsdestination året runt och särskilt för järnvägsbranschen i oktober 2023 när Elmia Nordic Rail arrangeras.

–  Jönköping är en fantastisk stad där det är enkelt och trivsamt att vara besökare. Här finns många olika typer av boenden, från stora hotell till lite mindre både i och utanför centrum. Utbudet gör att det alltid är enkelt att hitta ett rum i rätt prisnivå och nu har vi ju även fått ett stort nytt affärshotell mitt i centrum. När det är dags att ta dig till Elmia gör du det snabbt och enkelt med buss, eller tar en härlig höstpromenad eller cykeltur längs Vätterstranden, säger Lena Stävmo, vd för Destination Jönköping.

 

Mer än bara mässa

Det nya affärshotellet som ligger på Tändsticksområdet, precis vid resecentrum, har med sina 60 höjdmeter blivit lite av ett nytt landmärke för Jönköpings stadskärna. I centrala Jönköping hittar du så klart flera hotell från stora och välkända kedjor, samtidigt som det även finns möjlighet att bo precis vid Elmias mässhallar. Oavsett vad du väljer är det alltid nära till utbudet i city.

– Tändsticksområdet är en riktig fin gammal kulturmiljö från slutet av 1800-talet som just nu håller på att utvecklas till en sprudlande stadsdel med ett stort kultur- och restaurangutbud. Precis som i hela Jönköping är det gångavstånd till det mesta med centrum bara runt knuten, säger Lena Stävmo.

Anrika Tändsticksområdet är en unik oas mitt i Jönköping som länge har varit lite av en bortglömd pärla, men som tack vare det nya hotellet nu har blivit en naturlig del av stadskärnan.

– Jönköpings centrum är väldigt mysigt med allt från shopping i små butiker till mängder av mysiga kaféer. Strosa runt på de små gatorna, shoppa, fika, eller varför inte ta en promenad runt Munksjön efter mässan. Vill du hellre träna på gym, gå på bio eller besöka något museum hittar du även allt detta i stadskärnan eller strax utanför. När det sedan är dags att äta något gott på kvällen finns det ett stort restaurangutbud med något för alla smaker, även för den mest kräsna gourmeten. Många restauranger serverar dessutom närproducerade råvaror – ett tips är köttbullarna med lingon från de småländska skogarna, säger Lena Stävmo.

 

Kontinuitet ger mässan trovärdighet

Jönköping och Elmia har arrangerat mässor sedan 1960-talet och är därför en självklar mötesplats för flera viktiga branschområden, inte minst järnvägsbranschen. Elmia Nordic Rail har arrangerats vartannat år sedan 1995 och är i dag Nordens största renodlade järnvägsmässa.

– Det finns en kontinuitet hos Elmia Nordic Rail som har ett stort värde för oss som utställare. Besökarna är vana vid att åka till Jönköping, boka hotell och ta sig till Elmia. En trevlig hemkänsla helt enkelt som jag tycker är väldigt viktig, säger Sven Engquist, vd på Nordic Re-Finance som ställer ut på Elmia Nordic Rail.

Nordic Re-Finance är Nordens största lokuthyrare med 125 lok i stallet och Sven Engquist besöker alltid ett flertal seminarier under mässdagarna.

– En stor fördel med mässans kontinuitet är att det finns en kunskap kring dagsaktuella frågor som plockas upp i scenprogrammet. Elmia Nordic Rail har alltid varit bra på att få fram branschens utmaningar genom intressanta diskussioner. För egen del hoppas jag till exempel få höra mer om hur det ser ut kring underhåll för infrastrukturen, det nya säkerhetssystemet ETCS och miljökraven för diesellok. Det är några av branschens viktigaste frågor just nu och något som Elmia Nordic Rail alltid har varit duktiga på att lyfta, säger han.

 

 

/globalassets/bilder/massor/nordic-rail/nyheter/nyheter-2023/lena-stavmo.png
/globalassets/bilder/massor/nordic-rail/nyheter/nyheter-2023/sven-engqvist.png