De vill ge kraft till den gröna omställningen

De vill ge kraft till den gröna omställningen
Smarta batterilösningar och resurssmart underhåll av batterier kan göra järnvägssektorn ännu mer hållbar och effektiv. Det menar svenska batterileverantöreren Celltech som ställde ut på Elmia Nordic Rail.

– Vi har ett brett sortiment inom integrerade och skräddarsydda batterilösningar och har bara snuddat vid just järnvägssektorn som marknad, men vi har mycket att erbjuda. Därför ville vi finnas med på Elmia Nordic Rail, säger Andreas Örtenblad, försäljningschef Celltech Abatel AB.

Energiförsörjning vid strömavbrott

Backup-batterier som löser energiförsörjning vid ett tillfälligt strömavbrott är ett stort produktområde generellt, där Celltech har många kunder inom exempelvis offentliga miljöer som sjukhus och skolor. Här finns också lösningar som är specialanpassade för just tåg. Nicklas Nydén, KAM visar ett exempel:

– Det här är batterier som placeras på tågens tak som backup för exempelvis nödbelysning, öppning och stängning av dörrar om tåget blir strömlöst, förklarar Nicklas.

Batterilösningar för tuffa krav

De specialanpassade batterityperna för tågindustrin är utformade för tuffa krav då batterierna utsätts både för stark värme och stark kyla. Det handlar om kritiska applikationer som kräver högsta säkerhet då batterierna också utsätts för påfrestningar genom vibrationer. Därför fyller support och service en nyckelfunktion i underhållet.

– Ibland kan det handla om något så enkelt som rengöring för att förlänga livslängden på batteriet. Som servicepartner till våra kunder kan vi både serva och återställa batterier så att de håller längre, säger Nicklas Nydén.

Stora möjligheter med energilagring

Energilagring är ett annat utvecklingsområde där Celltech ser stor potential, både för användning, utjämning och vid störningar. Elektrifiering, förnybar energi, automation och smarta hem och städer är alla områden där Celltech vill verka för cirkulär ekonomi och grön omställning.

Celltech som grundades i Sverige 1984 samarbetar med flera världsledande cell- och batteritillverkare. Idag finns Celltechgruppen representerade i åtta länder och man är en del av svenska börsnoterade teknihandelskoncernen Addtech.

Som ny utställare på Elmia Nordic Rail var man positivt överraskade av mässan:

– För min del har detta varit väldigt positivt att uppleva en mässa som var större än jag hade förväntat mig, säger Andreas Örtenblad.

 

 

Bildtext:
Om tåget blir strömlöst kan rätt batterilösning på taket se till att kritiska funktioner fortfarande fungerar. Nicklas Nydén, KAM Celltech Abatel, visar ett exempel.