Om mässan

SkogsElmia är skogmässan med skogsägandet i fokus. Mötesplatsen där du hittar produkter och tjänster för hela kedjan från frö till inmätning.

Under några intensiva och underhållande dagar kan du testa och provköra nyheter, förbereda investeringsbeslut och knyta intressanta kontakter. SkogsElmia arrangeras självklart utomhus - i skogarna vid Bratteborg, 30 km söder om Jönköping. Här är lite av innehållet från 2019 års mässa.

Mindre skogsmaskiner

Flera tillverkare av mindre skogsmaskiner har nyheter på gång. Kranman kommer med en skördare som riktar sig till skogsägare. Utbudet av riktigt bra maskiner för skogsägaren eller den nischade entreprenören har aldrig varit större. Teknik som tidigare bara funnits på professionella skogsmaskiner kommer nu även på skogsvagnar och skogstraktorer.

Motorsågar

Nyheter med riktigt mycket klös finns också bland motorsågarna. Stihl har ny motorsåg med elektronisk bränsleinsprutning och Stihl Timbersports finns på plats med uppvisning. Husqvarna har två nya 50 cc motorsågar med en ny design och konstruktion. Det är 60 år efter lanseringen av deras allra första såg. Husqvarna har även en ännu hemlig lansering som kommer på mässan. 

Rätt utrustning mot granbarkborrar

Granbarkborrarna gynnades av värmen och alla torkstressade träd under rekordsommaren 2018. Stora delar av Götaland och Svealand har av Skogsstyrelsen utsetts till bekämpningsområde mot granbarkborrar. Nu är det läge att se till att du har bra utrustning för att kunna ta hand om vindfällen, torkstressade träd och annat yngelmaterial för barkborrarna.

Skogsbrandsbekämpning

En annan effekt av den varma, torra sommaren blev skogsbränder i en omfattning vi inte haft i modern tid. MSB och räddningstjänsten kommer till SkogsElmia och demonstrerar bland annat skogsbrandsdepåer och högkapacitetspumpar.

Småskaliga sågverk

Ett rejält utbud av småskaliga sågverk och annan träförädlingsutrustning och inspiration kommer att finnas på plats för alla med verksamhetslust.

Digitalisering och automatisering 

Digitaliseringen blir alltmer påtaglig och flera nya tjänster och möjligheter kommer att demonstreras. Aldrig förut har det varit så snabbt och enkelt att samla, tolka och använda skogliga data.

Inom virkesmätningen har utvecklingen gått snabbt med bildtolkning, fjärrmätning och automatisering. Den första augusti införs ny kvalitetsbedömning för massaved. Kom och se den senaste tekniken och bli uppdaterad på reglerna!

Drönare, drönare, drönare

I Drone Zone kommer man att kunna se vilken information om skogen drönare kan tillföra med kameror och sensorer. Man kommer även att kunna köpa sig en egen drönare. Elmia använder drönarbild över mässområdet i arbetet och det finns även nya möjligheter att få ytterligare information om skogen och de enskilda träden från bildmaterialet. Vi har data som höjd och position för alla 47 000 träd på mässområdet.

Bioenergi

Sverige är världsledande inom bioenergi. Till SkogsElmia kommer en rejäl uppställning av flishuggar och annat som möjliggör ett effektivt utnyttjande av skogsbränsle. Utrustning i toppklass för vedhantering och värmepannor finns så klart även på plats.

Skotar SM

Skogsentreprenörerna arrangerar Skotar SM, kom och titta på de skickligaste förarna i landet.

Äldre skogsmaskiner

Skogens veteraner kommer att visa och köra med äldre skogsmaskiner och visar även annan utrustning som man använt i skogsbruket.

Lär dig mer - mini seminarier

Vid press-center kommer vi att ha ”Event Tent” med många olika korta presentationer om intressanta produkter och skogsbruk. Bland annat kommer LRF-konsult att presentera på temat framtidens skogsägande.